Terror után háború?

Egy állítólagos külügyminiszteri telefonhívás miatt majdnem kitört a háború India és Pakisztán között. Újdelhi szerint a fenyegetés az Egyesült Államokból érkezett.

India külügyminisztere, Pranab Mukherdzsí nyilatkozatban tagadta, hogy a mumbai (bombayi) vérengzések után két nappal telefonon megfenyegette volna Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt. Az állítólagos fenyegetésről pakisztáni Dawn című lap írt szombati számában.

Eszerint Zardari november 28-án fenyegető telefonhívást kapott Pranab Mukherdzsí nevében, amely után 24 órára riadókészültségbe helyezték a pakisztáni haderőt, és csak a diplomácia lázas közbeavatkozásának köszönhetően nem indult háború a két atomhatalom között.

Bár a lap hangsúlyozta, hogy feltehetően csaló hívta fel a pakisztáni elnököt, Serri Rehman pakisztánitájékoztatási miniszter úgy nyilatkozott, hogy a hívás az indiai külügyminisztérium hivatalosan ellenőrzött számáról érkezett. A miniszter nem bocsátkozott részletekbe, de két másik iszlámábádi kormánytisztviselő szerint maga Mukherdzsi volt a telefonáló.

Mukherdzsí kommünikéjében sajnálatosnak nevezte a pakisztáni haderő mozgósítását, amivel szerinte Iszlámábád csak elterelné a figyelmet arról a tényről, hogy pakisztáni területről indítottak támadást India ellen. Újdelhi Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű pakisztáni székhelyű iszlamista terrorszervezetet gyanúsítja a mumbai merényletek végrehajtásával. A szervezet a vitatott hovatartozású Kasmír elszakításáért küzd.

Az indiai külügyminisztérium szerint egyébként a pakisztáni elnöki hivatalt az Egyesült Államokból hívták fel, és az erről szerzett információkat átadták Iszlámábádnak.

Hasonlóan teátrális epizódok tarkítják a mumbai merényletekkel kapcsolatos nyomozást is. Kasmír India felügyelete alá tartózó részén működő hatóságok azt követelik, hogy bocsássák szabadon a mindössze két ember egyikét, akit a mumbai merényletekkel kapcsolatban letartóztattak. Mukthar Ahmedet társával együtt pénteken tartóztatták le nyugat-bengáli Calcuttában, ritka sikerként állítva be a rendőri erők gyakorta nyögvenyelős együttműködésében.

A két férfit azzal vádolják, hogy hamis dokumentumokkal – köztük halottakéival – csempésztek be SIM-kártyákat Indiába. Ezek segítségével a felhasználó olyan számot állíthat be hívó félként, amilyet csak akar.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.