Terror Párizsban: megöltek egy rendőrt és feleségét

Egy férfi leszúrt tegnap este egy rendőrt Párizsban, majd túszul ejtette annak feleségét és egy gyermeket. Mielőtt a rendőrség lelőtte volna a túszejtőt, az végzett a nővel is, a gyerek viszont sértetlen maradt. Az elkövető állítólag hűségesküt tett az Iszlám Államnak.

Terrortámadásnak nevezte a francia belügyminiszter annak a rendőrfőnöknek és partnerének meggyilkolását, akik éjjel estek áldozatául egy olyan férfinak, aki nem volt ismeretlen a hatóságok előtt – írja a BBC.

Egy szemtanú az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a 42 éves, civil ruhás rendőrparancsnokot az otthona előtt szúrta le az „Allahu akbar”-t kiabáló támadó. A merénylő ezután saját Magnanville-i családi házukban túszul ejtette a meggyilkolt rendőr feleségét és gyermekét.

Otthona előtt szúrta le a merénlő a rendőrt
Otthona előtt szúrta le a merénylő a rendőrt
Reuters TV

Pierre-Henry Brandet belügyminisztériumi szóvivő közlése szerint a házhoz felvonultak a különleges terrorelhárító erők, s bár órákig tartott a túsztárgyalás, végül úgy döntöttek, támadást indítanak a merénylő ellen. Mire a férfival végeztek, az asszony már halott volt, a kisfiút viszont sikerült megmenteni. Az ő állapota stabil.

Az áldozatok személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy egy család voltak.

Éjfélkor feladták a túsztárgyalást
Éjfélkor feladták a túsztárgyalást
Reuters

A merénylő, a 25 éves Larossi Abballa nem volt ismeretlen a francia hatóságok előtt, ugyanis 2011-ben letartóztatták és 2013-ban elítélték, amiért egy terrorista csoporthoz akart csatlakozni Pakisztánban, illetve társaival együtt oda közvetítettek ki embereket. A férfi három évet kapott, amiből két és fél évet kellett leülnie. Szabadulása óta megfigyelés alatt állt, telefonját is lehallgatták, de nem volt arra utaló jel, hogy terrorcselekményre készül.

A korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélt férfi néhány hónapja szabadult. Mantes-la-Jolie-ban található lakásában kedden házkutatást tartottak, a rendőrök eddig két személyt állítottak elő a környezetéből.

Krízismegbeszélésről távoznak a lesújtott honatyák. Balról jobbra: Jean-Jacques Urvoas igazságügy miniszter, Francois Hollande államelnök, Manuel Valls miniszterelnök és Bernard Cazeneuve belügyminiszter.
Krízismegbeszélésről távoznak a lesújtott honatyák. Balról jobbra: Jean-Jacques Urvoas igazságügy-miniszter, Francois Hollande államelnök, Manuel Valls miniszterelnök és Bernard Cazeneuve belügyminiszter.
Philippe Wojazer / Reuters

Az Iszlám Állam hírügynöksége, az Amaq már közölte, hogy Abballa az ő harcosuk volt. Ha ez beigazolódik, akkor a hétfő esti merénylet lesz az első olyan gyilkosság, amelyet az IS hajtott végre Franciaországban a tavaly november óta kihirdetett rendkívüli állapot közepette. Mint ismeretes, 2015. november 13-án Párizsban az Iszlám Állam nevében terroristák egy csoportja 130 emberrel végzett egy összehangolt, Brüsszelből irányított akció során.

Az ügy már csak azért is riasztó, mert az éppen zajló labdarúgó-Európa-bajnokság miatt a rendkívüli állapot mellett is tovább szigorodtak a biztonsági intézkedések.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a támadással kapcsolatban azt nyilatkozta: „Megdöbbentő terrorcselekményt követett el tegnap este Magnanville-ban egy személy, aki megtámadott egy rendőrt és a szintén a rendőrségen dolgozó feleségét.”

Cazeneuve ezt a Francois Hollande elnökkel folytatott krízistanácskozás után mondta el kedd reggel. A belügyminiszter kihangsúlyozta, hogy csak idén eddig több mint száz potenciálisan veszélyes személyt tartóztattak le az országban, terrorcselekmények megelőzésének reményében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.