Terjedő szélsőjobboldali eszmék a német fiatalok körében

Egy friss felmérés szerint terjednek a szélsőjobboldali és idegenellenes eszmék a német fiatalok körében. A közép és főiskolások öt százaléka tagja valamilyen szélsőjobboldali szervezetnek.

Az erre vonatkozó tanulmányt kedden ismertette Wolfgang Schäuble belügyminiszter és Christian Pfeiffer, a belügyi tárca  megbízásából a felmérést végző alsó-szászországi kriminológiai  kutatóintézet igazgatója. A miniszter mélységes megdöbbenésének adott hangot az abban foglaltak miatt.

Az elmúlt két évben mintegy 45 ezer közép- és főiskolás  megkérdezésén alapuló felmérés ugyanis kimutatta, hogy a fiatalok körében erősödik a szélsőjobboldalhoz való kötődés. A megkérdezettek 4,9 százaléka beismerte, hogy tagja valamilyen szélsőjobboldali csoportnak, illetve úgynevezett bajtársi szövetségnek. Az idegenellenesség  különösen a főiskolások között volt jelentős.

A tanulmány szerint vannak ugyan regionális különbségek, általánosságban elmondható azonban, hogy a német fiatalok  szélsőjobboldali beállítottsága mind az ország nyugati, mind a keleti felében erősödött.

A miniszter a beszámoló közzététele után annak a nézetnek adott  hangot, hogy a hatóságoknak sürgősen cselekedniük kell a fiatalok  további radikalizálódásának megakadályozásáért.

A beszámolóból általánosságban kitűnt, hogy a német fiatalok által az utóbbi években elkövetett erőszakos cselekmények száma csekély mértékben visszaesett, vagy legalábbis stagnált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.