Terjed az előítéletesség Franciaországban

A megkérdezetted negyede szerint az arabok hajlamosabbak a bűnözésre, egyharaduk pedig úgy gondolja, hogy a zsidók nagyobb befolyással rendelkeznek a médiában és a pénzügyi világban más csoportoknál.

Erősödött a külföldiekkel, az arabokkal, a zsidókkal vagy a homoszexuálisokkal szembeni előítéletesség Franciaországban - derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet vasárnap közzétett felméréséből.

Két jogvédő szervezet, a Franciaországi zsidó diákok uniója (UEJF) és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) megbízásából készült tanulmány szerint míg az arabokról tavaly még csak a megkérdezettek 12 százaléka gondolta, hogy "hajlamosabbak a bűnözésre, mint mások", jelenleg 27,6 százalékos ez az arány.

Minden második francia (49 százalék) úgy véli, hogy "a külföldiek jobban kihasználják a szociális segélyezési rendszert", 28 százalék szerint "a fekete bőrűek fizikailag erősebbek, mint mások", 30 százalék pedig úgy gondolja, hogy "a zsidók nagyobb befolyással rendelkeznek a médiában és a pénzügyi világban más csoportoknál". A felmérés szerint a homoszexuálisokról a franciák 12 százaléka azt gondolja, hogy "szex-mániásabbak másoknál". Tavaly még csak a válaszadók 8 százalékának volt ez a meggyőződése.

Arielle Schwab, az UEJC elnöke szerint egyértelműen a politikai hangulattal magyarázható ez előítéletesség erősödése. "Az arab és a muzulmán lakosság egy éve tartó megbélyegzése után az előítéletesség  duplájára nőtt" - jelentette ki a jogvédő. Megítélése szerint a jobboldali kormány által kezdeményezett nemzeti identitási vita következményének tekinthető a rasszista sztereotípiák térnyerése. Dominique Sopo, az SOS Racisme elnöke szerint a rasszista beszédmód hónapok óta erősödik a francia közéletben. Ő is a nemzeti identitási vitában, valamint "a burka betiltásának különösen eltorzult módon elindított" polémiájában és a svájci népszavazást követően a minaretépítés betiltásáról Franciaországba is begyűrűző kérdéskörben látja az előítéletesség felerősödésének okát.

A május 21-22-én 1029 15 éves vagy annál idősebb személy megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint összességében a franciák 15 százaléka tartja magát "inkább vagy egy kicsit" rasszistának, amely egy százalékkal több, mint tavaly. Homofóbnak a megkérdezettek hat százaléka mondta magát, ez viszont négy százalékos csökkenést jelent a tavalyi felméréshez képest.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a magukat nem rasszistának tartó franciák közül 32 százalék nem tesz semmit, amikor rasszista megnyilvánulást hall. Arielle Schwab szerint ez arra utal, hogy hanyatlóban van a franciák felháborodása az ilyen jellegű kijelentésekkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.