Terjed az ebola Ugandában

Az ugandai elnök felszólította az embereket, kerüljék a fizikai érintkezést. Karanténba zárnak mindenkit, aki érintkezhetett az eddigi áldozatokkal.

Yoweri Museveni elnök egy televíziós adásban szólt az ugandaiakhoz. Megerősítette, hogy három hét alatt tizennégyen haltak meg.

A szakemberek most megpróbálják feltérképezni, hogy kik kerülhettek kapcsolatba az áldozatokkal, a gyanús rokonokat, ismerősöket karanténba zárják. Hét orvost és tizenhárom egészségügyi dolgozót már elkülönítettek a főváros, Kampala legnagyobb kórházában, miután pár beteget ide szállítottak. Az egyik áldozat meg is halt, de nem a fővárosban fertőződött meg.

Az elnök felszólította a lakosokat, hogy kerüljenek minden fizikai érintkezést a kézfogástól a csókon át egészen a szexuális kapcsolatig. Museveni arra is figyelmeztetett, hogy ne temettessenek el senkit, aki feltehetően a járvány áldozata lett. Hagyják ezt az egészségügyi munkásokra, akik pontosan tudják, hogyan kerüljék el a további fertőzést.

A BBC helyi tudósítója szerint még mindig sokan nem tudnak arról, hogy kitört a járvány. A hatóságok az utcán is megpróbálják figyelmeztetni az embereket, az egyik buszmegállóban például felszólították az utasokat, hogy kerüljék a testi érintkezést.

Az ebola a világ egyik legkönnyebben terjedő betegsége. Fizikai kontaktus által terjed, és gyakran a fertőzöttek kilencven százaléka meghal. Nincs rá orvosság, lázzal, gyengeséggel, fejfájással, hányással és veseproblémákkal jár. Az elmúlt tizenkét évben háromszor tört ki nagyobb járvány Ugandában. A legsúlyosabb 2000-ben volt: akkor több mint négyszázan megfertőződtek, a betegek fele meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.