Terjed a buddhista–muzulmán erőszak Burmában

A buddhista szélsőségesek muzulmán negyedekben gyújtogatnak, és hiábva a rendkívüli állapot, az anarchiával fenyegető zacvargásokat úgy tűnik, a hadsereg sem tudja megfékezni.

Ötven felgyújtott ház és mecset, 32 halott, tízezer menekült – Burmában ez a hétvégi mérlege annak a vallási erőszakhullámnak, amely Meikthilából kezdett el futótűzként terjedni a dél-ázsiai országban.

Bár Thein Szein államfő már a múlt hét közepén rendkívüli állapotot hirdetett ki az erőszak gyújtópontját jelentő Meikthilában, a hadsereg egységei sem tudták megállítani azokat a felfegyverzett buddhistákat, akik gyújtogatni és gyilkolni indultak el a városi muzulmán negyedek felé. És nem csak itt: vasárnap a Meikhtilától délre fekvő Jamethinben és Leweiben is felgyújtottak több házat és egy mecsetet.

A zavargásokhoz állítólag egy zálogházi vita vezetett, amely a meikhtilai muzulmán üzlettulajdonos és néhány buddhista vásárlója között tört ki. A buddhisták ezután késekkel és botokkal estek neki a környékbeli muzulmánoknak. A vita – állítják a muzulmánok – csak ürügy: Burma több szövetségi államában a buddhista szélsőségesek hosszú idő óta terjesztenek muzulmán-ellenes propaganda-anyagokat. A mostani erőszakhullámban eddig 35 embert tartóztattak le. Nagy részük buddhista.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.