'Térden állva kérek bocsánatot'

Tomiszlav Nikolics első szerb államfőként bocsánatot kért a Srebrenicában elkövetett bűnökért, de azokat nem nevezi népirtásnak.

"Térden állva kérek bocsánatot azokért a bűnökért, amelyeket Szerbia elkövetett Srebrenicában. Bocsánatot kérek minden olyan bűnért, amit államunk vagy népünk nevében követtek el"  - mondta Tomiszlav Nikolics szerb államfő a boszniai BHT televízióban.

Tomiszlav Nikolics bocsánatot kért Srebrenicáért
Serbia's President Tomislav Nikolic (R) waits to be interviewed after a meeting with Kosovo's President Atifete Jahjaga in Brussels February 6, 2013. The presidents of Serbia and Kosovo held talks for the first time since Serbia's former province seceded in 2008, officials said, in the latest sign of progress in EU-mediated talks to reconcile the neighbours. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS)

A mérsékelt nacionalistának tartott Nikolics az első szerb államfő, aki bocsánatot kér országa közelmúltjának legsötétebb fejezetéért. 2010-ben ugyan a szerb parlament részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és élesen elítélte a boszniai bűnöket, de Nikolics mondatai új fejezetet nyithatnak a térség viharos történelmében.

A szerb államfő hozzátette ugyanakkor: a srebrenicai mészárlást nem vitatja, de azt még bizonyítani kell, hogy valóban népirtás történt. Mint ismert, 1995-ben több mint nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg Srebrenciában, a holland ENSZ-békefenntartók orra előtt. Ez számít a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb háborús bűnének Európában.

Nikolics szerint a jugoszláviai háború idején sok minden történt, ami a népirtás sajátosságait magán viselte, ám ez nem von le abból, hogy - a német kancellárra, Willy Brandtra utalva - többször is hangsúlyozta: térden állva kér bocsánatot a bűnökért. A Blix boszniai hírügynökség szerint a szerb államfő a közeljövőben felkeresi Srebrenicát. A televíziós interjút teljes terjedelmében május 7-én sugározzák majd, ám részletek láthatóak már a Youtube-on. Az AFP érdeklődésére a szerb elnöki hivatal megerősítette az államfő mondatait.

Az interjú előzménye, hogy Bosznia-Hercegovina elnökségének két tagja, a szerb Nebojsza Radmanovics és a bosnyák Bakir Izetbegovic a héten Belgrádban jártak és találkoztak Nikoliccsal. A boszniai elnökség harmadik tagja, a horvát Zeljko Komsic viszont nem volt hajlandó velük tartani.

Ez volt az első alkalom, hogy a jugoszláv háború óta a bosnyák állam vezetői Szerbiába látogattak. A tárgyalásokon megállapodtak arról, hogy a kilencvenes évek tragikus eseményei nem ismétlődhetnek meg, és a két ország a jövőben erős kapcsolatokat épít egymással.

- Szerbia mindig kész segíteni Boszniának, de szeretné, ha a két entitás képes lenne megoldani a problémáit és egymással is együtt dolgozni - mondta Nikolics, utalva a Bosznia-Hercegovinán belül egyre jobban elkülönülő boszniai szerb köztársaság viszonyára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.