Tengerről is támad a szíriai hadsereg

Az össztűz alatt lévő Latakiában eddig tizenkilenc polgári személy vesztette életét, huszonöten pedig súlyosan megsebesültek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) tájékoztatása szerint a hadsereg egységei két hadihajóról és harckocsikról lőttek. Latakia robbanásoktól és gépfegyverek dörgésétől visszhangzik, a Földközi-tenger partján fekvő legnagyobb szíriai városból sok lakos, főleg nők és gyermekek menekülnek.

Szombaton két civil vesztette életét a több mint hatszázezer lakost számláló nagyvárosban.

A Forradalmi Egyeztető Bizottságok szerint leállt a Latakiába tartó és onnan induló vonatközlekedés. Továbbra sem működik a távközlési szolgáltatás, nincs internet sem. Szakbával szombat éjjel ugyancsak megszakadt a telefon-összeköttetés.

A hadsereg és a biztonsági erők vasárnapra virradóra bevonultak Damaszkusz két elővárosába, Szakbába és Amuríjába is. Előrenyomulásukat szórványos lövöldözés kísérte, s számos embert őrizetbe vettek. Szakbával szombat éjjel ugyancsak megszakadt a telefon-összeköttetés.   

Vasárnap közzétett közleményében hat civil jogvédő szervezet követelte Abdel-Karim Rihauinak, a Szíriai Emberi Jogok Ligája vezetőjének szabadon engedését.    

Emberjogi aktivisták szerint legalább 1800 civilt öltek meg az öt hónapja tartó kormányellenes tüntetések során a katonai, illetve rendőri erők. Bassár el-Aszad államfő továbbra is azt hangoztatja - a nemzetközi tiltakozások dacára -, hogy véget vet a lázadásnak. A hatalom nem ismeri el a március 15-én kezdődött tiltakozó hullám nagyságát és jogosságát, s az erőszakos katonai fellépést azzal indokolja, hogy szembe kell szállni a "fegyveres terrorista csoportokkal", amelyek a rezsim szerint felelősek a zűrzavarért és a civilek elleni támadásokért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.