Tengeralattjáró robottal keresik tovább a maláj gépet

Új csodafegyvert vet be az idővel versenyt futó, maláj gép után kutató csoport: a tengeralattjáró robot hamarosan munkába áll.
A kutatást vezető Angus Houston szerint amilyen hamar csak lehet, leküldik a tengerfenékre a Bluefin-21 névre hallgató robotot, ugyanis az eddigi keresés nem hozott eredményt. Bár az elmúlt hetekben többször is észleltek olyan jeleket, amelyeket feltehetően a március 8-án eltűnt maláj gép fekete doboza bocsátott ki, már hat napja, hogy semmit nem észleltek, így félő, hogy az egy hónapos élettartammal bíró fekete doboz akkumulátora lemerült.

A kutatás vezetője ezért úgy döntött, hogy ideje a kutatást a tengerfenéken folytatni. A mintegy öt méter hosszú Bluefin-21 a tenger mélyén pásztázza majd azt a területet, amelyet a múlt héten szűkítettek le az észlelt jelek alapján. A BBC által idézett Houston szerint ez már „kezelhető" nagyságú földterület az óceán fenekén. A robot hangradar segítségével egy térképet rajzol majd, amelyet szakemberek elemeznek.

Egy-egy bevetés 24 órás lesz: a robot tizenhat órát tölt a tengerfenéken, négy órát tölt a le és felvezető úttal, és végül négy órába telik majd, hogy letöltsék az összegyűjtött adatokat. Houston azonban figyelmeztetett, hogy hosszú és alapos munka vár a robotra, amely lehet, hogy nem hoz eredményt.

A kutatás során nemrég egy újabb „nyomra" bukkantak. A feltehetően fekete dobozból származó jelek közelében egy olajfoltot találtak, amelyet jelenleg is vizsgálnak.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járat március 8-án tűnt el, 239 utassal – többségében kínai állampolgárokkal – a fedélzetén. A légi irányítás a Dél-kínai tenger fölött vesztette el a kapcsolatot a repülőgéppel, amely az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, hogy az Indiai-óceánba zuhant, több ezer kilométerre az ausztráliai Perth városától. A jelek szerint eltérített járat eltűnésének részletei azonban továbbra is rendkívül homályosak. Ezekre a fekete doboz választ adhatna, azonban egyre kevesebb az esély, hogy megtalálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.