Templomra ajánlott pesti földet Tarlós a románoknak

Négy helyszínt ajánlott fel a Főpolgármesteri Hivatal templomépítésre a magyarországi román ortodox egyháznak a magyar fővárosban - értesült lapunk. A budapesti építkezés leginkább Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester választási érdekeit szolgálja.

A Főpolgármesteri Hivatal nagyvonalú ajánlatának köszönhetően négy budapesti helyszín közül lehet kiválasztani, hol épüljön fel az a román ortodox templom, amelyről Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester december közepén állapodott meg magyar kollégájával, Tarlós Istvánnal – tudta meg a Népszabadság. A bukaresti városháza lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy Oprescu december közepén tett budapesti munkalátogatásán kérte fel Tarlóst templomépítés támogatására, amire válaszul a Főpolgármesteri Hivatal két hete tudatta a Magyarországi Román Ortodox Egyházzal, milyen helyszínek közül választhat.

Budapestre is hoznak egy ennél nagyobbacska román templomot - ortodox körmenet Bukarestben
Romanian Orthodox priests carry the reliquary containing the head of St. Andrew during a religious procession in front of the House of the People, built by late Communist dictator Nicolae Ceausescu, in Bucharest October 24, 2011. Romania's Orthodox church opened a week of pilgrimage to the head of St. Andrew of Patras, Greece, brought on Monday to be worshipped together with the relics of St. Dimitrie Basarabov, the spiritual patron of Bucharest. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: RELIGION SOCIETY)

Ezzel kapcsolatban a végső döntést a magyarországi román ortodoxok vezetője, Siluan metropolita az anyaegyház képviselőivel együtt hozza meg. A románok fényűző épületet tervezhetnek: a bukaresti közlemény szerint a felajánlott négy telek közül a legkisebb háromezer, a legnagyobb 6900 négyzetméteres. A budapesti templomépítés régi szívügye a román diplomáciának: Ireny Comaroschi volt és Victor Micula jelenlegi román nagykövet is fő román célkitűzésként szorgalmazta a kétoldalú viszonyban, és téma volt Latorcai Csaba külügyi államtitkár hétfői bukaresti látogatásán is.

Meg nem erősített információink szerint egyébként csereüzletről van szó: a Budapesten felépítendő román templom fejében Bukarest szintén ingyen és szintén templomépítés céljából bocsát a rendelkezésünkre egy földterületet a román fővárosban.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója cáfolta a bukaresti városháza közleményében foglalt állításokat. Kérés volt, tárgyalások folynak, de sem helyszín, sem más konkrétum nincs” – mondta a kommunikációs igazgató.

Ami az ügy kapcsán a politikai sikert illeti, az főleg Oprescué: a bukaresti főpolgármester gőzerővel készül a júniusban esedékes önkormányzati választásokra, és egyes vélemények szerint elképzelhető, hogy indul a 2014-es elnökválasztáson is, mindehhez pedig kitűnő hátszél a román ortodox egyház szélesvásznú támogatása.

Ezen túl nagy gyakorlati jelentősége a templomépítésnek egyik fél számára sincs. Budapesten a Holló utcában működik egy román ortodox kápolna, ám a nagy ritkán tartott esküvőkön túl csak gyéren látogatják, Bukarestben pedig minden vasárnap miséznek magyarul. (Román egyházi körökben Oprescu szerzett már jó pontokat: egy nyár folyamán többé-kevésbé erőszakkal átvitt határozatban 2,5 millió eurónyi önkormányzati pénzt adományozott a készülő Nemzet Katedrálisa felépítésére.)

Erdélyben gyakorta „hagymakupolás honfoglalás” néven emlegetik azt az építkezési hullámot, amelyet a Román Ortodox Egyház a rendszerváltás után indított, és amelynek keretében egyre-másra nőnek ki a földből a jellegzetes hagymakupolával díszített, ám végül sokszor hívő nélkül álló ortodox templomok. Az elmúlt húsz évben Románia-szerte több mint 3000 ortodox templom épült, az építkezéseket pedig a kormány igencsak bőkezűen, évi 100 millió euró körüli összeggel támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.