Elhalasztják a palesztin fiú temetését

Eredetileg csütörtök délután egyre tervezték annak a 17 éves palesztin fiúnak, Mohamed Abu Kdairnak a temetését, akit szerdán raboltak el és öltek meg Jeruzsálemben, de a szertartást elhalasztják, mert a nem adta ki családnak holttestet – írja a BBC.

A hivatalos indok az, hogy a  hatóságok még a boncolási vizsgálatokat végzik, a valódi viszont az lehet, hogy félő, a temetés után a tegnapihoz hasonló összetűzések törnek ki a jeruzsálemi utcákon. Szerdán a családi  háza előtt tiltakozók köveket dobáltak a rendfenntartókra, akik hangbombákkal, könnygázzal és műanyag borítású lövedékekkel válaszoltak.Ötven embert vettek őrizetbe.

Ammar Awad / Reuters

Kdairt szerda hajnalban autóba tuszkolták, majd elhajtottak vele. Micky Rosenfeld, az izraeli országos rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a holttestét másfél órával később összeégve találták meg a Hondában, amelyet a gyilkosok a nyugat-jeruzsálemi erdőben parkoltak le. Az eset összefüggésbe hozható a három izraeli fiatal meggyilkolásával, akiket a Kdaír elrablása előtt egy nappal temettek el. Az izraeli és a nemzetközi sajtó bosszúgyilkosságot emleget, amiből névtelenséget kérő izraeli források egyelőre csak annyit erősítettek meg, hogy „nacionalista bűncselekmény” történt.

Kdair halálát az izraeli és a palesztin vezetők is elítélték. Szerdán Mahmud Abbász palesztin elnök jeruzsálemi zsidók szélsőségeseket vádolta a gyilkossággal. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu hitványnak minősítette a tettet, és gyors vizsgálatra szólított fel.

Csütörtök reggel Izrael légicsapások sorozatát – összesen 15-öt – hajtotta végre a Gázai övezetben, válaszként arra, hogy a palesztinok rakétákat indítottak el Izrael felé. Izraeli hivatalos források azt állítják, hogy a légicsapások a Hamász aknavetőinek és rakétáinak a tucatjait semmisítették meg szerda reggel óta, és csapást mértek két házra, az támadást azonban mindenki épségben megúszta. Eközben Ashraf al-Kidra a gázai egészségügyi minisztériumból azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy tíz palesztin a 15 izraeli légicsapásban tíz ember sérült meg, őket kórházba szállították. Délután az izraeli hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre a gázai határon. hivatalos bejelentések szerint válaszul a Hamász rakétáira. Bár Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter korábban szárazföldi offenzívára szólított fel Gáza ellen a három fiatal halála miatt, a szakértők és az izraeli hadsereg szerint sem ez a légicsapások és a csapatösszevonások oka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.