Temetés helyett össze-vissza bolyonganak a miniszterelnökök

Nemcsak az átlagutazók, hanem a politikusok idegeit is próbára tette az izlandi vulkánhamu és a légtérzárlat. Angela Merkel például több mint két napja próbál hazajutni Kaliforniából Berlinbe.

A német kancellár csütörtök este indult San Franciscóból, miután - a hét eleji washingtoni atomcsúcs után - Hollywooddal ismerkedett. Ám későn ért Európába, így csupán Lisszabonig jutott. A Konrad Adenauerről elnevezett kormánygép itt földre kényszerült, ám szombaton ismét próbálkoztak: ezúttal  Rómáig jutottak. A reptéren maga Silvio Berlusconi hívta fel Merkelt: az olasz kormányfő a változatosság kedvéért a milánói reptéren dekkolt.

Rómából aztán nem volt más lehetőség, mint autóba ülni, ám nem volt még vége a megpróbáltatásoknak: a kancellár páncélozott limuzinja mögött haladt a delegációt szállító busz, ami 90 kilométeres sebességnél defektet kapott. Újabb várakozás, ezúttal Olaszországban. Vasárnap délelőtt végre befutott a kancellári konvoj Berlinbe. A bulvárlapok szerint Angela Merkel jól viselte a megpróbáltatásokat, míg helyette Ronald Pofalla kancelláriaminiszter igazgatta az országot.

De nem csak a németeket sújtotta a légtérzárlat, amiért Merkelen kívül számos más kormányfőnek is le kellett mondania a részvételt Lech Kaczynski lengyel elnök krakkói temetésén. Prágában ragadt Cavaco Silva portugál kormányfő, és a hétvégén Madridból kormányozta országát Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök is - iPadje segítségével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.