Teljhatalommal ruházta fel magát az egyiptomi elnök

Mohamed Murszi egyiptomi elnök csütörtökön jogköreinek kiterjesztéséről döntött, és az arab tavasz elfojtására kivezényelt rendőrök felmentése miatt menesztette Abdel Maguid Mahmúd főügyészt is. Az ellenzék „új fáraóról” beszél.

Az utóbbi döntéssel Murszi azokat akarja megnyugtatni, akik kifogásolják, hogy nem büntették meg azokat a rendőröket és rendőrfőnököket, akik erőszakot követtek el és erőszakra adtak utasítást a Mubarak-rendszer ellen kitört tavalyi felkelés résztvevői ellen, de felmentették őket. Tavaly októberben a rendőrök felmentése nyomán zavargások törtek ki Kairó utcáin Murszi hívei és az ellentüntetők között. Azután, hogy leváltották, Mahmúdot egyébként Egyiptom vatikáni nagykövetének nevezték ki; utóda a főügyészi székben Talát Ibrahim lesz, és alatta az összes olyan pert újra megnyitják, amelyben hatósági személyeknek kellett tüntetők haláláért vagy a sérelmükre elkövetett erőszakért bíróság elé állnia.

Mohamed Murszi hívei ünnepelnek a Muzulmán Testvériség kairói központjában
Supporters of the Muslim Brotherhood's presidential candidate Mohamed Morsy celebrate in front of his picture at his headquarters in Cairo June 24, 2012. Islamist Mohamed Morsy of the Muslim Brotherhood was declared Egypt's first democratic president on Sunday by the state election committee, which said he had defeated former general Ahmed Shafik with 51.7 percent of last weekend's run-off vote. REUTERS/Suhaib Salem (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

De Murszi nem állt meg a főügyész leváltásánál, és a csütörtökön kiadott dekrétumában gyakorlatilag teljhatalommal ruházta fel magát. Rendelete kimondja, hogy a júniusi beiktatása óta általa hozott döntéseket és törvényeket semmilyen politikai testület nem kérdőjelezheti vagy semmisítheti meg, nincs igazságszolgáltatási hatalom – beleértve az alkotmánybíróságot –, amely feloszlathatná az új egyiptomi alkotmány írásával megbízott száztagú nemzetgyűlést, és szerepel a dekrétumban az is: elnökként Murszi bármit megtehet, amit „a forradalom, a nemzeti egység és a nemzetbiztonság” fenntartása érdekében jónak lát”.

Mohamed el-Baradei, ellenzéki politikus, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nobel-békedíjas exigazgatója szerint az államfő úgy viselkedik, mint egy új fáraó. „Murszi ma minden állami hatalmat magához ragadott, és Egyiptom új fáraójának kente fel magát. Ez nagy csapás a forradalomra nézve, aminek még borzasztó következményei lehetnek” – írta Baradei a Twitteren.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés egyébként csütörtökön két hónappal többet kapott Murszitól az új alkotmány végleges szövegének az elkészítésére. Az eddig kiszivárgott részletekkel kapcsolatban emberi jogi szervezetek részéről nagyon sok aggály merült fel, de nem világos például az sem, milyen szerepe lesz Egyiptom életében ezután az iszlám törvénykezésnek, a saríának. A nemzetgyűlésben a többség az iszlamistáké, ahogy maga Murszi is a legnagyobb iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség politikai szárnyának, a Szabadság és Igazság Pártnak a vezetője. Októberben már landolt törvény előtt a kérdés, hogy feloszlassák-e a nemzetgyűlést vagy sem, Murszi dekrétuma azonban most minden hasonló fenyegetéstől megvédi a testületet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.