Teljes szigorral sújtanának le Bo Xilaira

Hétfőn véget ért a per. Mivel a bukott chongqingi párttitkár rendkívüli bűntetteket követett el, és nem bánta meg, amit tett, enyhe büntetés helyett teljes szigorral kell lesújtani rá – érvelt az ügyészség. Bo Xilai azt állítja, hogy a rendőrfőnök szerelmes volt az ő feleségébe, ezért dobbantott Chongqingból.

Szigorú, az esetleges enyhítő körülményeket figyelmen kívül hagyó ítéletre számíthat Bo Xilai. A bukott chongqingi párttitkár pere hétfőn ért véget Jinanban, és ahogy az ügyészségi záróbeszéd állítja, rendkívüli bűntetteket követett el, és nem bánta meg, amit tett, így a helyzet nem elnéző, hanem szigorú ítéletet követel.

Bót a világszerte visszhangzó, Kína politikai életét is megrengető perben vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják. A bukott chongqingi párttitkár hétfőn a maga részéről mindezt újra tagadta, azt állítva, „erőltetettek" az ellene felhozott vádak. Az ügyészeket arra kérte, hogy korábbi, beismerő vallomásának visszavonását ne tekintsék „megvetendő" tettnek, ne utasítsák el, hiszen erre törvény adta lehetősége van, hogy megakadályozza az igazságszolgáltatás tévedését.

Bo vasárnap hazugnak és csalónak nevezte az ügy koronatanúját, Wang Lijun volt chongqingi rendőrfőnököt, aki tavaly lebuktatta őt azzal, hogy elmenekült a 32 milliós városból, be Chengdu amerikai konzulátusára, ahol kitálalt a Bo család általa ismert visszaéléseiről. Miatta nemcsak Bót, de párttitkár feleségét, Gu Kailait is bíróság elé állították. Gu egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásáért tavaly életfogytiglannal egyenlő felfüggesztett halálbüntetést kapott. Bo vasárnap hazugnak, gyávának és csalónak nevezte Wangot, amiért a rendőrfőnök Chengduba menekült. Szerinte Wang szerelmes volt az ő feleségébe, ezért dobbantott Chongqingból. Jogi szempontból méltóságon aluli, hogy egy ilyen embert koronatanúként állítanak elő” – hangoztatta Bo. Wang vasárnap többek között arról is vallott, hogy az egyik vitájuk hevében Bo egyszer megütötte őt, annyira, hogy elkezdett vérezni a szája.

A hétfőn véget ért per alatt a újságírókat egyszer sem engedtek be a tárgyalóterembe, kivetítőkön követhették, hogy mi történik; az ügyészség pedig a saját mikroblog-oldalán értesített a fejleményekről. A záróbeszéd nyilvánosságra hozatalát hétfőn némi malőr színezte: a szöveget először feltették a blogra, pillanatokkal később eltüntették, majd újra megjelent, ekkor azonban már nem volt benne, hogy Bo egyszer a „felettesei utasítására” hamis egészségügyi papírokat szerzett Wangnak.

Ítéletet az ügyben egy meg nem határozott, későbbi időpontra ígértek.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.