Teljes jogú tagja az UNESCO-nak a Palesztin Hatóság

A palesztinok teljes jogú tagságot kapnak az UNESCO-ban, azaz az ENSZ párizsi székhelyű kulturális, tudományos és oktatási szakosított szervezetében, dőlt el hétfőn – jelentette a Le Monde napilap internetes kiadása.

Ez előrelépést jelent a teljes körű államiságért folytatott erőfeszítéseikben, miközben a világszervezetben egyelőre csak megfigyelő státuszuk van. Mahmúd Abbasz palesztin elnök szeptemberben, New Yorkban kérelmezte a teljeskörű államiság elismerését, ám a Biztonsági Tanácsban ez bizonyosan amerikai vétóra számíthat.

A 193 tagú Unesco-ban a nyugati nagyhatalmak közül a plenáris ülésen az Egyesült Államok, Németország – ahogyan az Izrael-barát politikát folytató Kanada is – nemmel szavazott, a franciák igent mondtak, míg a britek és az olaszok tartózkodtak. Bogyay Katalin, az általános közgyűlés ülésszakának magyar elnöknője bejelentette: 107 ország képviselője voksolt igennel, 14 nemmel, 52-en pedig tartózkodtak. A palesztin illetékesek előző nyilatkozataikban optimisták voltak azzal kapcsolatban, hogy megszerzik a szükséges kétharmados támogatást. Fel kívánják tenni a Jézus Krisztus születési helyének tartott betlehemi Születés templomát az UNESCO világörökségi listájára.

Martha Kanter amerikai oktatási államtitkár a plénum előtt azt fejtette ki: a palesztin kérés "idő előtti" és "kontraproduktív". Az amerikai álláspont, és különösen Washingtonnak az UNESCO-hoz való viszonya azért alapvetően fontos, mert az Egyesült Államok a szervezet költségvetésének csaknem egynegyedét állja. Sőt két, a 90-es évekből származó amerikai jogszabály kizárja olyan szervezetek pénzelését, amelyek az Izraellel kötött békeszerződés híján is soraikba fogadják a palesztinokat. Irina Bokova, az UNESCO vezetője, akit a Financial Times idézett, máris óva intett az amerikai pénzügyi támogatás megvonásától, kifejtve: szerinte az USA elemi érdeke az UNESCO olyan országokban kifejtett tevékenysége, mint Afganisztán vagy Irak.

Ugyanakkor nemcsak az amerikaiak, de más vezető nyugati országok is kétségüket fejezték ki előzőleg, hogy valóban az ENSZ oktatási szervezete-e a legalkalmasabb fórum a palesztin államiság igényének nemzetközi elfogadtatására. – Az UNESCO sem helyszínben, sem időzítésben nem megfelelő. Mindennek New York-ban (azaz a világszervezet székhelyén – a szerk.) kell megtörténnie – jelentette ki korábban Alain Juppé francia külügyminiszter. Az eljárási szavazásban Párizs még tartózkodott.

Az UNESCO teljes jogú tagja lett a Palesztin Hatóság
A girl holds a Palestinian flag as she takes part in a protest against a Jewish settlement in the Sheikh Jarrah neighborhood in East Jerusalem October 28, 2011. REUTERS/Nir Elias (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.