Teljes a káosz Illinois-ban

Obama megüresedett szenátusi helyét rendkívüli választással lehetne betölteni a legtisztábban, ezzel viszont kicsúszhat a poszt a demokraták kezéből. A személyi összefonódások sokakat gyanúba kevernek Chicagóban.

Egykor Abraham Lincoln építette itt fel a karrierjét, most viszont végeláthatlannak tűnő korrupciós botrány vet rossz fényt Illinois állam politikai életére. Kabinetfőnökével ellentétben egyelőre továbbra sem hajlandó lemondani Rod Blagojevich demokrata kormányzó, akit a szövetségi hatóságok azzal vádolnak: áruba bocsátotta Barack Obama megüresedett szenátusi helyét.

Az óvadék ellenében szabadlábon lévő 52 éves politikus ugyan továbbra is aláír hivatalos dokumentumokat, és találkozókat bonyolít le, de teljesen elszigetelődve lehetetlen helyzetbe került. Az e sorok írásakor összeült állami törvényhozásnak is fel van adva a lecke. Dönthet ugyan az impeachment, a közjogi felelősségre vonás megindításáról, de ez is hónapokig tartó bizonytalanságot jelenthet; a kormányzót szabályos per végén mozdíthatja el Illinois szenátusa.

És ez sem oldaná meg Barack Obama utódlását a Capitoliumon. Lisa Madigan, Illionois állam főügyészi feladatokat is ellátó igazságügyminisztere a helyi Legfelsőbb Bírósággal mondatná ki, hogy a kormányzó nem képes ellátni feladatát, az ottani talárosok viszont nem szívesen ártják magukat a helyi politikába.

Márpedig Illinois-ban minden nagyon is az. Ha Blagojevich helyére Pat Quinn alkormányzó lépne, akár Madigant is kinevezhetné Obama helyére - tőle nem áll távol, hogy hosszabb és látványosabb politikai karrierben gondolkozzon. Quinn azt mondja: csak átmeneti kinevezést hajtana végre, a szenátusi helyet később rendkívüli választásra írná ki. Ezzel viszont a mandátum kicsúszhatna a demokraták kezéből, miközben a voksolás ötlete nagyon tetszik az ellenzéki republikánusoknak.

Illinois a statisztikák szerint nem a legkorruptabb állam Amerikában, de elítélt potentátokból nincs hiány. Minden és mindenki összefügg egymással. Blagojevich az apósának, egy ismert chicagói tanácsnoknak köszönheti karrierjét. A róla szóló történetekből az derül ki: feleségével együtt végtelen ambíció fűtötte, ehhez viszont nagyon sok kampánypénz szükségeltetik. Blagojevich ráadásul a korrupcióellenes harcot tűzte zászlajára.

Madigan is helyi politikusdinasztia sarja, az állami demokraták vezetőjének lánya.

Maga Obama is nagyban épít chicagói társaira: Rahm Emanuel képviselő a Fehér Ház stábfőnöke lesz, és volt kampánymenedzsere, David Axelrod is vezető tanácsadóként kíséri el Washingtonba. Továbbra is felvetődik, hogy a megválasztott elnök mennyit tudhatott a kormányzó tevékenységéről.

Sem Obama, sem Emanuel érintettségéről nem beszélnek ugyanakkor. Kellemetlenül érinti viszont az ügy Jesse Jackson képviselőt (az azonos nevű korábbi demokrata elnökjelölt, polgárjogi harcos, tiszteletes fiát), aki tárgyalt a kormányzóval a szenátusi utódlásról. Minden bizonnyal ő az "ötös számú jelölt", akinek nevében kampánypénzt ajánlottak Blagojevichnek. Ez minden bizonnyal visszaveti Jackson ambícióit, de önmagában nem jelent korrupciós vádat.

Rod BLAGOJEVICH illinois-i kormányzó távozik chicagói lakásából
Rod BLAGOJEVICH illinois-i kormányzó távozik chicagói lakásából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.