Megsértették az éjjel lejáró tűzszünetet

Barack Obama amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán telefonon tárgyalt, mielőtt a Gázát érintő 72 órás tűzszüneti megállapodás lejárt volna. A Háárec értesülése szerint az izraeli vezető tájékoztatást adott az egyiptomi kezdeményezésű hosszabb távra szóló tűzszüneti tárgyalások állásáról.

Az izraeli tárgyalódelegáció a keddi kairói megbeszéléseket követően szerdán visszatért az egyiptomi fővárosba. Állítólag az egyiptomi közvetítők egyebek közt azt javasolták egy tartósabb tűzszüneti megállapodáshoz, hogy Izrael növelje meg Gázánál a jelenlegi három mérföldes tengeri halászati határt.

A brit Guardian tudósítóinak értesülése szerint a kairói közvetett tárgyalásokon az elmúlt 48 órában haladást értek el, ám az álláspontok között szerda késő estére még maradt jelentős távolság. Az AFP ugyanakkor szerda késő este a kairói tárgyalásokról visszatért, név nélkül nyilatkozó izraeli delegációtagra hivatkozva azt jelentette, hogy Izrael kész hozzájárulni az egyiptomi javaslathoz, miszerint további 72 órára kiterjesszék az ideiglenes tűzszünetet.

Ezt megelőzően szerda délután az izraeli védelmi erőknél további tartalékosok behívásáról döntöttek, egyben megerősítették a Gázai Szoros határánál lévő csapatokat. Az izraeli sajtó nem titkolta, attól tartanak, hogy a 72 órás tűzszünet éjféli lejárta után megindulnak a Hamasz és más szélsőséges szervezetek rakétái.

Ezt erősítette meg a Háárec gyorshíre, miszerint az éjféli terminust két órával megelőzően Izraelben megszólaltak a szirénák. Egy rakéta becsapódott Saár Hanegev település mellett, de nem okozott sérülést. Egy másik rakétatámadásban a Sinai félszigeten egy gyerek meghalt, két másik megsebesült – jelentette gyorshírben a Jerusalem Post. A Hamasz nyilatkozatban határolta el magát a tűzszünet megsértésétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.