Telepbővítések: Izrael hajlik a kompromisszumra

A francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó izraeli tisztviselő szerint azonban a ciszjordániai telepbővítésekre hirdetett moratórium nem lehetne teljes körű.

Izrael kész minden fél által elfogadott kompromisszumra a ciszjordániai telepbővítésekre vonatkozó moratórium meghosszabbítása érdekében - jelentette ki pénteken egy magas rangú izraeli kormányilletékes.

Az Egyesült Államok jelentős szerepet játszik e kompromisszumkeresésben - hangsúlyozta az izraeli vezető. - Ezzel összefüggésben a miniszterelnök megkérte Jichák Molhót (az izraeli főtárgyalót), maradjon tovább az Egyesült Államokban, hogy megállapodásra juthassanak. Netanjahu az utóbbi napokban tárgyalt erről többek között Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, Joe Biden alelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel - folytatta az illetékes.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön az ENSZ-ben megismételte az Egyesült Államok álláspontját, miszerint a moratóriumot meg kell hosszabbítani. Egyúttal a világ vezetőinek támogatását kérte annak érdekében, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások ezúttal ne záruljanak kudarccal.

Az elnök szerint az izraeli telepépítési moratórium javította a légkört a térségben. Azt is hisszük, hogy a tárgyalásokat végig kell vinni a befejezésig - tette hozzá Obama. Rámutatott, hogy noha a békét az izraelieknek és a palesztinoknak kell megkötniük, más országoknak is részt kell vállalniuk a felelősségből.

A Sátrak ünnepére készülő zsidó férfi a ciszjordániai Jicár telepén
Jewish settler Avraham Binyamin carries a wooden plank as he builds a sukkah, a ritual booth used during the upcoming holiday of Sukkot, outside his house on the West Bank Jewish settlement of Yitzhar, south of Nablus September 20, 2010. REUTERS/Ronen Zvulun (WEST BANK - Tags: POLITICS RELIGION IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.