Telefonált a spanyol halálvonat vezetője

A sajtóban már korábban megjelent a feltételezés, hogy Francisco Jose Garzon Amo, a múlt héten kisiklott spanyol expressz mozdonyvezetője telefonált a baleset idején. Ezt most a vizsgálat hivatalosan is megállapította.

A rendőrség a vonat fekete dobozából kinyert információk alapján megállapította, hogy az expressz közvetlenül a baleset előtti pillanatokban 192 kilométeres sebességgel próbált kanyarodni egy olyan helyen, ahol csak 80-nal mehetett volna, írja a BBC.

A Santiago de Compostela közelében történt vonatszerencsétlenségben 79-en vesztették életüket, sokan még most is kórházban vannak. A szerelvény mind a nyolc kocsija kisiklott és egy betonfalnak csapódott.

A vizsgálat megállapította, hogy a baleset idején Francisco Jose Garzon Amo telefonon beszélt egyik munkatársával, a Ferrolig hátralévő úthoz kapott további instrukciókat.

A mozdonyvezetőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, de hivatalosan még nem emeltek ellene vádat. Szabadlábon védekezhet, de hetente jelentkeznie kell a rendőrségen és csak engedéllyel hagyhatja el Spanyolországot.

Hétfőn gyászszertartáson emlékeztek meg a július 24-ei tragédia áldozatairól Santiago de Compostela katedrálisában, jelen volt Fülöp herceg trónörökös és Mariano Rajoy kormányfő is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.