Tele van iszlám szélsőségesekkel a brüsszeli repülőtér?

Akár ötven, az Iszlám Állammal szimpatizáló és szélsőséges nézeteket valló alkalmazott is dolgozhat a brüsszeli Zaventem repülőtéren – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga újság.
A lap szerint a Het Belang Van Limburg című flamand nyelvű napilap birtokába jutott rendőrségi iratban az áll, hogy a repülőtéren múlt kedden robbantó terroristák korábban felderítőket küldtek oda, hogy turistaként utazva kipróbálják a repülőtér biztonsági rendszerét. Emellett a rendőrség azt gyanítja, hogy a repülőtér személyzete között akár ötven szimpatizánsa is lehet az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

A hatóságok többször is ellenőrizték a repülőtér alkalmazottait, akik között több, radikális nézeteket valló embert megfigyelés alá helyezett a belga rendőrség – írta a napilap.

A gyanúsítottak legtöbbje az üzletek alkalmazottja vagy a takarítószemélyzethez tartozik, de több megfigyelt is rendelkezik olyan mágneskártyával, amely belépést biztosít a legszigorúbban védett helyiségekbe, sőt, akár a repülőgépek közvetlen közelébe is – tették hozzá.

A napilap idézi Vincent Gilles-t, a rendőrség szakszervezetének elnökét is, aki szerint a repülőtér több alkalmazottja örömét fejezte ki a novemberi párizsi merényletek után.

A repülőtéri rendőrség szerdán nyílt levélben ismertette a nemzetközi repülőtér biztonsági hiányosságait, felhíva a figyelmet, hogy több helyen különösebb ellenőrzés nélkül is be lehet jutni az elzárt területekre, de kitérnek arra is, hogy nem megfelelő a hamis útlevelek kiszűrésének rendszere, ahogy nem hatékony a csomagok átvizsgálása sem.

Javaslatuk szerint az épület közelében korlátozni kellene az autók forgalmát, és szigorú ellenőrzést kellene bevezetni a repülőtér területére belépők esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.