Tele van aknákkal Horvátország, a tűzszerészeknek még sincs munkája

Több száz tűzszerész tüntetett szerdán Zágrábban, hogy felhívja a figyelmet az aknamentesítési feladatok végzése során kialakult tarthatatlan állapotokra.
A demonstráció szervezői azt akarják, hogy még a nap folyamán fogadja őket Tihomir Oreskovic miniszterelnök, ellenkező esetben követeléseiket a kormánynak és a nemzetgyűlésnek is átadják.

A tűzszerészek kifogásolják, hogy számos aknamentesítést végző cégnek nincs munkája, és amelynek van, irreálisan alacsony áron dolgozik. A rossz jogi szabályozás szerintük a szakma megsemmisüléséhez vezetett. A munkahely elvesztésétől való félelem és a pszichikai nyomás miatt pedig nőtt a balesetek száma munkavégzés közben - hangsúlyozták.

A kormánytól azt kérik, hogy az aknamentesítő tevékenységet vonják ki a piaci verseny szabályai alól. Azt is követelik, hogy szakszervezetekkel közösen a kormány dolgozzon ki egy új ágazati kollektív szerződést, valamint biztosítsa a tűzszerészek számára a lehető legnagyobb biztonságot munkájuk során.

Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében kirobbant délszláv háborúból visszamaradt aknagyanús területeknek több mint a felét tisztították meg eddig. Még kilenc megyében - összesen 68 város és járás területén - mintegy 479 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint közel 46 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt. Ilyen veszélyeztetett terület a Drávaszög is, ahol a horvátországi magyar lakosság 70 százaléka él.

Az ország területén jelenleg is 13 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területetekre.

Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni a horvátok, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek. A háború kitörése, 1991 óta az ország területén összesen 1979 ember sérült meg aknabalesetben, közülük 511 bele is halt sérüléseibe. Munkavégzés közben 36 tűzszerész vesztette életét, és 89 sérült meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.