Tel-Avivot lőné a Hezbollah

Haszan Naszrallah, a libanoni síita radikális Hezbollah mozgalom vezetője megfenyegette Izraelt, hogy rakétákkal lőni fogja Tel-Avivot, amennyiben a zsidó állam támadást intéz a Hezbollah dél-bejrúti állásai ellen.

Két újság, a síita szervezethez közel álló asz-Szafír és al-Ahbár azt közölte hétfőn, hogy a zsidó államnak és a legnagyobb izraeli városnak szóló figyelmeztetés a hét végén hangzott el Naszrallah egy zárt körű találkozóján libanoni emigránsokkal. Az előzmény egy közelmúltbeli incidens volt a három éve többnyire nyugodt izraeli-libanoni határnál.Izrael és a Hezbollah 34 napos háborút vívott egymással 2006 nyarán. A harcok mintegy 1200 ember - többségében polgári személy - életét követelték Libanonban és 160 emberét Izraelben. A háborúban a Hezbollah mintegy 4 ezer rakétát lőtt ki Izraelre, Izrael pedig bombázta a Hezbollah állásait Dél- és Kelet-Libanonban, valamint központját a főváros déli Dahije külvárosában. Az utóbbi helyen számos épületet lerombolt, köztük Naszrallah irodáit is.

Hezbollah-aktivisták felvonulása rakétamasékkal és Haszan Naszrallah sejk arcképével
Hezbollah members carry mock rockets next to a poster of the group's leader Sayyed Hassan Nasrallah during a festival organized by the group to commemorate last year's war with Israel, in Sidon, southern Lebanon, July 22, 2007. Hezbollah's missiles can reach any spot in Israel, the Lebanese guerrilla group's chief said in remarks aired on Sunday, months after the United Nations beefed up its peacekeeping force in south Lebanon. Picture taken July 22. REUTERS/Ali Hashisho (LEBANON)

A Hezbollah válaszcsapásai mélyen benyúltak izraeli területre, de nem érték el Tel-Avivot. A síita vezető akkor azt mondta, hogy gerillái csak akkor mérnek csapást Tel-Avivra, ha az izraeli erők magát Bejrútot támadják. A 2006-os konfliktusban a libanoni fővárost nagyrészt megkímélték a harcok, és az izraeli bombázások nem tudták megfékezi a Hezbollah Izrael elleni rakétatámadásait.

Naszrallah mostani fenyegetőzése azt jelzi, hogy egy jövőbeli konfliktus kiterjedtebb lenne. "A korábbi egyenlet megváltozott. Most Dahije áll szemben Tel-Avivval, nem Bejrút." Ha pedig az izraeliek magát Bejrútot támadják, "akkor még fájdalmasabb egyenlet vár rájuk" - idézik a lapok a Hezbollah-vezért. "Azt mondom, és nem puszta erőfitogtatás, hogy az izraeli hadsereg megsemmisül egy jövendő háborúban - folytatta. - És tény az is, hogy meg fog semmisülni az ellenséges hadsereg bármely ereje, amely libanoni földre lép."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.