Tékozló vő a spanyol királyi családban

Visszaminősítik a királyi család tagjait Spanyolországban, miután a király veje csúnya korrupciós ügybe keveredett. Akár bíróság előtt is végezheti.

Jókorára dagadt Spanyolországban a királyi család egyik tagjának korrupciós botránya. Inaki Urdangarin, I. János Károly vejét hamarosan  hivatalosan is kihallgatja a spanyol rendőrség  - ilyenre még nemigen volt példa az ország történetében. Nem is érti senki, miért volt szüksége a hercegnek a pénzre, miután a királyi család kényesen ügyel arra,  hogy az állami apanázsból (idén 8,4 millió euróból) minden tagját „kistafírozza". Lehetőleg a gyanú se vetülhessen rájuk, hogy kapcsolatrendszerüket,  befolyásukat latba véve keresnének pénzt – pláne nem közpénzt.

Ám Urdangarin esetében alighanem épp ez történt. A korábbi kétszeres olimpai bronzérmes kézilabdás 1997-ban vette feleségül a spanyol király kisebbik lányát, Christinát, akivel az 1996-os atlantai olimpián találkoztak. A bulvársajtó szerint ez a házasság jobban sikerült,  mint az idősebb hercegnőjé, Elenáé, aki 2010-ben el is vált férjétől. Christina és Inaki Urdangarin a Palma hercege és hercegnője címet kapták a királytól, négy gyermekük született és évek óta Washingtonban élnek.

A rossznyelvek szerint nem véletlen, hogy nem akartak szem előtt lenni. Urdangarin 2003-ban egy Noos nevű tanácsadó cég vezetője lett, amely sportesemények szervezésre kapott közpénzeket többek között a baleári-szigeteki tartományi kormánytól. Összesen 16 millió euró bevételt könyvelhettek el 2003 és 2007 között. Állami és üzleti partnereket győztek meg arról, hogy mennyire fontos egy-egy sportesemény szponzorálása, voltak, akikre erőteljes nyomást is gyakoroltak. Majd a pénz egy jelentős része a királyi vő titkos magánszámláján, például egy belize-i bankokban landolt.

A királyi család sokáig igyekezett tartózkodni az eset kommentálásától, mondván, tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ám most közleményt adtak ki, amely a spanyol El País szerint nem kevesebbre utal, mint hogy a közéletből a jövőben fokozatosan visszavonják a hercegnőket (és persze Urdangarínt), a királyi családot kizárólag János Károly, Zsófia királynő, valamint a trónörökös Fülöp családja képviseli majd.

János Károly két lánya, Elena és Christina korábban évente 150 hivatalos rendezvényen vettek rész, mint a királyi család képviselői, ezt a jövőben a felére csökkentik majd. Bár Zsófia spanyol királyné demonstratívan kiállt veje mellett - a protokollnakfittyet hányva Washingtonban járva náluk szállt meg és még közös fotóra is hajlandó volt – Urdangarín gyanús pénzügyei már a monarchia általános megítélését is ronthatják.  

Inaki Urdangarin gyermekei körében. Sokan azt mondják, hogy a monarchiát csak a lemondás mentheti meg
Spain's Queen Sofia (L), her grandson Juan, his father Inaki Urdangarin (2nd R) and her oldest grandson Felipe Juan Froilan (R) sit aboard "Somni" yacht as they watch the start of the first day of the 30th Copa del Rey yacht race in Palma de Mallorca August 1, 2011. REUTERS/Enrique Calvo (SPAIN - Tags: SPORT YACHTING ROYALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.