Tejjel az EU ellen

Tejjel öntötték le az Európai Parlament épületét Brüsszelben, és jutott belőle bőven a kivonuló rohamrendőröknek is. A tüntetők így tiltakoztak a csökkenő tej- és tejtermékárak ellen.

A több ezer gazdálkodó azt szeretné elérni, hogy 25 százalékkal növeljék a tej felvásárlási árát, mert ma már a bekerülési ár alatt kénytelenek túladni rajta.

Az utóbbi években radikálisan csökkent a kereslet a tej iránt a világpiacon. Az akciót szervező Európai Tejtermelők Bizottsága szerint a kistermelőket máris kiszorítják a piacról. Belgiumban például a tej előállítási ára literenként 40 eurócent, miközben a nagykereskedelmi ára mindössze 26 cent – érvelnek. A gazdálkodók többsége úgy látja, hogy a munkájából nem tud megélni, csak az európai támogatási alapokból. Megölnek minket – mondta erről az AP-nek Julien Husquet, egy belga gazdálkodó.

Hétfőn a gazdálkodók több száz traktorral szállták meg Belgium fővárosát a kétnapos tüntetésre. Járműveik EU-tisztviselőket akadályoztak meg abban, hogy bemenjenek a munkahelyükre, a Place du Luxembourg közelében egy szalmával megrakott kocsit is felgyújtottak, a téren pedig bitófákat emeltek, rajtuk gazdálkodókat ábrázoló rongybábokkal. Ami az EP elleni támadást illeti, az épületre emelvényekről, locsolócsövekkel zúdították a tejet, amelyből vastagon kaptak a nyakukba a kivezényelt rohamrendőrök is.

Az Európai Unió a világ legnagyobb tejtermelője; a brüsszeli tüntetésre mentek el gazdálkodók Dániából, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból és Spanyolországból is.

Tejzuhatag Brüsszelben. A kétnapos tüntetésre az EU minden szegletéből mentek el gazdálkodók
European milk producers dump milk on the European Parliament during a demonstration in Brussels November 26, 2012. Thousands of dairy farmers from all over Europe took part in the protest called "1000 tractors to Brussels" to urge politicians to take efficient legislative measures for the milk market and to listen to farmers' demands for cost-covering prices and fair remuneration, according to the organisers. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST AGRICULTURE BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.