Túl olcsó tejbe roppannak bele a gazdák

Egyre rosszabb az európai tejpiac helyzete. Jellemző, hogy már a Forma–1-et is elérte a termelők problémája. Történt ugyanis, hogy a belga gazdák az autóverseny körüli médiafelhajtást kihasználva magukra terelték az európai közvélemény figyelmét, s Bernie Ecclestone kénytelen volt tejet kortyolgatni a kamerák előtt.

Arról nem szólt a fáma, hogy a szeme azért kerekedett el, mert évtizedek óta nem ivott már tejet, és rácsodálkozott az ízre, vagy azért,mert nem tudta elképzelni, hogy ilyen finomságot hogyan adhatnak ilyen olcsón. A brüsszeli vezetők kapcsoltak: jelezték, hogy a tejpiacon kialakult válságos helyzet miatt az EU mezőgazdasági miniszterei rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben szeptember 7-én.

Tavasz elején több mint harminc év után megszűnt az uniós országok termelési kvótarendszere, így már büntetlenül mindenki annyi tejet termel, amennyit akar. Ezt normális piaci környezetben alighanem kezelni lehetne, ám távolról sem nyugodtak a viszonyok. A kínai kereslet ugyanis érdemben esik, és legalább ekkora csapás az EU mezőgazdasági termékeivel szemben érvényesített orosz embargó is. A probléma nagyságát pontosan lehet mérni az uniós nyerstej-árakon. Alig másfél évvel ezelőtt a kilogrammonkénti átlagár még 40 eurócent fölött volt, most éppen csak eléri a 30-at, vagyis a felvásárlási ár negyede elveszett. A feldolgozók által a tejért fizetett összeg sok helyen már a termelési költségeket sem fedezi.

Bernie Ecclestone tejből meríti az energiát
Bernie Ecclestone tejből meríti az energiát
Crash-Net

A hazai termelők sem képesek a csodára. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese szomorú állapotokról számolt be lapunknak. Már van olyan telep, ahol egyelőre beszüntetik az állatok megtermékenyítését, és ez még a jobbik eset. Tudnak olyan jelentős, 800 tehénnel rendelkező dunántúli gazdaságról is, ahol már a bezárásról határoztak.

– Ezt a helyzetet nem lehet tovább fenntartani, számos termelőnél már régen elfogytak a tartalékok. Jelenleg csupán 75 forintot adnak a nyers tej kilogrammjáért, ami roppant elkeserítő, hiszen az önköltségi ár 100 forint körülmozog – mondta, és konkrét elvárásokat fogalmazott meg az agrártárca felé a rendkívüli uniós találkozóra. Azt szeretnék, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő gazdákat – idesorolta a hazai termelőket – közvetlenül és rendkívüli ütemben, kilogrammonkénti 10 forintos támogatásban részesítsék.

Ha a kormány nem tudja elérni, hogy ezt az unió tegye meg, akkor nemzeti hatáskörben kellene a pénzt biztosítani. Emellett az uniós támogatások kifizetését előre kellene hozni, s azokat a következő néhány hétben ki kellene utalni. Ha ezek elmaradnak, akkor a tömeges telepbezárások miatt a hazai tehénállomány gyors és drasztikus csökkenése sem kizárható.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete augusztus közepén közleményt adott ki, amely egy másik problémát is felvetett.

A tej magas, 18 százalékos áfakulcsa évente több tízmilliárdos áfacsalást, s nem mellesleg a boltok polcain literenként 130 forint környéki ultrapasztőrözött (UHT) tejet okoz. Utóbbi rövid távon kedvező a fogyasztónak, viszont ha a honi gazdák jelentős része megszünteti a termelést, s a drágább külföldi alapanyag lesz az irányadó, akkor az átlagosnál is nagyobb mértékben drágulhat a tej az országban – tette hozzá Máhr András. A terméktanács és a többi szervezet az szeretné, hogy a „fogyasztói folyadéktej” jövő év elejétől az 5 százalékos áfakörbe kerüljön át.

Erről önmagában a Fazekas Sándor vezette agrártárca aligha dönthet, kérdésünkre viszont jelezték, a brüsszeli ülésre a miniszter azzal az állásponttal érkezik, hogy a tejpiaci helyzet rendezésére közös megoldást kell találni. A válságot előidéző tényezőket az Európai Bizottság és a tagállamok hasonlóan látják, ám a termelők megsegítésével kapcsolatos elképzelések eltérők.

Magyarország a piaci stabilitást szeretné előmozdítani. Ennek elemeként az unión kívüli alternatív piacokat kell találni a felhalmozódó készletek értékesítésére. A tejpiac középtávú kilátásai ezzel együtt továbbra is kedvezőek. A jövőbeni termelési potenciál fenntartása érdekében lehetőséget kell találni a kárt szenvedett termelők uniós szintű kompenzálására. A brüsszeli tanácskozást megelőzően miniszteri szintű találkozóra kerül sor Csehországban, ahol a visegrádi országok, valamint Ausztria, Bulgária, Románia és Szlovénia agrárminiszterei vitatják meg a lehetséges közös fellépés lehetőségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.