Teheráni békekonferencia Aszad javára

A csütörtökre összetrombitált tanácskozásra nem sikerült sem jelentős államokat, sem tekintélyes politikusokat Iránba hozni. Eközben a szíriai kormányerők csaknem visszaveszik Aleppót.

Miközben javában tart az aleppói csata Szíria második városának ellenőrzéséért, Irán nemzetközi értekezletet hívott össze a szír helyzet megoldására. A nemzetközi sajtó némi iróniával közli, hogy a közel-keleti válságnak olyan nagyágyúi lesznek ott, mint Benin, Nicaragua, vagy a Maldív-szigetek, miközben a tényleges szereplők távol maradnak. Oroszország is csak nagykövettel képviselteti magát. Irán a politikai kettősbeszéd csodálatos példáit gyakorolja eközben. Külügyminisztere a The Washington Post-ban amiatt aggódik, hogy az Aszad-rezsim bukása a szíriai etnikai és vallási mozaik pusztulásával járna. Ali Akbar Szalehi azt állítja a cikkben, hogy országa rokonszenvvel fogadta az arab szabadságmozgalmat. Eközben az elmúlt 18 hónapban minden erővel a mozgalom véres letörését segítette. Most némileg változtatott a megközelítésen, s arról ír, hogy Irán átfogó  és befogadó megoldást keres. Mindenekelőtt tűzszünetet akar elérni, humanitárius segítséget küldene és lefektetné a nemzeti párbeszéd alapjait.

Aszad képe Damaszkuszban. Irán bírálta a reformokat
Aszad elnök

Szaid Dzsalili, Khamenei ajatollah legfőbb vallási vezető főtanácsadója eközben kerek-perec kijelenti: nem engedik meg, hogy Szíria elestével megtörjön az „ellenállás tengelye”. A tengely az Izrael-ellenes síita szövetség (Irán, Szíria, libanoni Hezbollah) szinonimája.  Az iráni külügy egyik illetékese szerint a konferencián olyan országok lesznek jelen, amelyek „elvi és következetes álláspontot" foglalnak el Szíria ügyében. Ez a teheráni politika nyelvén a rezsim támogatását jelenti.

Bassár el-Aszad szíriai elnök lelépett miniszterelnöke helyébe egy másik szunnita Baasz-párti funkcionáriust nevezett ki. Az eddigi egészségügyi miniszter Vael al-Halki lett a kormányfő. Szinte azonos pályát futott be, mint Jordániába szökött elődje, csak az egészségügyi pártvonalon. Sajátos, hogy abból a Daraa nevű városból származik, ahol a szír tiltakozó mozgalom elkezdődött, s ahol a rezsim először próbálta meg a tüntetéseket véres terrorral leállítani.

Aszadék lassan visszaveszik Aleppót

Eközben csaknem teljesen kiűzték a lázadókat a szíriai hadsereg erői az ország második legnagyobb városából. Az Aszad elnök ellen tizenhét hónapja fellázadt erők fellegvárának számító kétmilliós Aleppo központi negyedeiben a hadsereg vette át a vezetést – adta hírül a Reuters, helyi beszámolókra hivatkozva. Ugyanakkor a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA)  egyik parancsnoka, Uasszel Ajub szerint a csapataik továbbra is harcban állnak a város szívében, a Szalah al-Din negyedben – tudatta a BBC.  Újságírók előtt cáfolta halálhírét Moszkvában Vlagyimir Kuzsejev, nyugalmazott tábornok. A szíriai lázadók a nap folyamán arról számoltak be, hogy végeztek a szír védelmi miniszter orosz katonai tanácsadójával. A Moszkvába 2010-ben visszatért Kuzsejev elmondta: a provokatív hír lényege nyilván az volt, hogy a lázadók ezzel is jelezzék Oroszország szerepét Aszad támogatásában. A Kreml hangsúlyozza: a konfliktust csak tárgyalásos úton, külső katonai erő nélkül lehet megoldani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.