Teheránban újra tüntettek

Válságnak nevezte Irán helyzetét, és a politikai foglyok szabadon engedésére, valamint az iszlám köztársaságba vetett bizalom helyreállítására szólított fel a volt iráni elnök a teheráni egyetemen tartott pénteki nagyimán. Az ezután kialakult spontán tüntetést könnygázzal oszlatták fel.

Mint az elviekben a legfőbb vezető leváltására is jogosult Szakértők Tanácsának vezetője, Akbar Hasemi Rafszandzsani rendszeresen tart beszédet a pénteki imán, de ez volt az első alkalom a vitatott tisztaságú június 12. elnökválasztás óta. Az ajatollah a választáson a reformpárti Mir Hoszein Muszavit jelöltségét támogatta.  Ő is részt vett a tegnapi imán, csakúgy, mint ahogy egy másik reformer jelölt, Mehdi Karrubi is.

Rafszandzsani határozott kritikát fogalmazott meg a jelenlegi vezetéssel szemben, még ha nem is utalt közvetlenül Mahmud Ahmadinezsad elnökre, vagy Ali Hamenei legfőbb vezetőre. Közölte: Iránnak nem szabad hagynia, hogy az ellenségei bírálják, vagy kinevessék a politikai foglyok miatt, így őket el kell engedni. Mint mondta, a választás eredményét sokan kétségbe vonják, és az események miatt az emberek bizalma megrendült a rendszerben. Rafszandzsani szerint egyedül nyílt vitával lehet helyreállítani ezt a bizalmat.

– Kölcsönösen tolerálnunk kell egymást – mondta, amikor a nemzeti egységről beszélt. Felszólított a sajtó szabadságára is. Rafszandzsani utalt arra is, hogy ő maga a 30 éves forradalom minden pillanatában jelen volt, és tudja, hogy Ruholla Khomeini ajatollah, az iszlám köztársaság alapítója, sosem cselekedett a nép jóváhagyása nélkül. Rafszandzsani többször hangsúlyozta a köztársaság fontosságát. – Ha a forradalom iszlám, vagy köztársasági oldalát nem őrizzük meg, az azt jelenti, hogy elfelejtettük a forradalom lényegét – mondta.

Érdekes elem, hogy egy internetes naplóíró szerint Rafszandzsani elítélte Kínát a muszlim ujgurokkal szembeni fellépés miatt. A tömeg rögtön rákezdett a „Halál Kínára!” rigmusra, mire Rafszandzsani csendet kért a hallgatóságtól.

A teheráni egyetem körül szemtanúk jelentése szerint több tízezren gyűltek össze, hogy hangszórókon hallgassák a beszédet. Az állami televíziós csatornák, a szokásoktól eltérően, nem közvetítették a beszédet. A pénteki ima után újabb spontán demonstráció volt Teheránban, sajtóhírek szerint a baszidzs félkatonai rendfenntartó szervezet gumibotokkal és könnygázzal próbálta szétoszlatni a tömeget. Legalább 15 embert letartóztattak. A „Szabadságot! Szabadságot!” rigmus skandálása mellett a volt elnöknek is üzent a tömeg: „Rafszandzsani, ha nem emeled fel a szavad, hazaáruló vagy!” A tüntetők feltehetően még egyértelműbb szembenállást várnak tőle Hamenei-jel szemben. Újra hallható volt a „Halál a diktátorra!” rigmus is.

Iran's former President Ali Akbar Hashemi Rafsanjani delivers his speech during Friday prayers in Tehran July 17, 2009. Rafsanjani said Iran was in a
Iran's former President Ali Akbar Hashemi Rafsanjani delivers his speech during Friday prayers in Tehran July 17, 2009. Rafsanjani said Iran was in a "crisis" after last month's disputed election, in the first such comment by a senior establishment figure in the Islamic Republic. REUTERS/ISNA (IRAN POLITICS RELIGION IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.