Teherán nem mond le ’nukleáris jogáról’

Irán jottányit sem fog engedni nukleáris jogából – jelentette ki az ország politikai és vallási vezetője néhány órával a Genfben folytatódó tárgyalások előtt. Ali Hamenei ajatollah szerint Franciaország meghajlott az izraeli rezsim akarata előtt.

Irán jottányit sem fog engedni nukleáris jogából - jelentette ki az ország politikai és vallási vezetője szerdai beszédében, amely csak néhány órával előzte meg a Teherán és a nemzetközi nagyhatalmak között Genfben folytatódó tárgyalásokat.

A helyi televízióban is közvetített beszédében - amelyet a Forradalmi Gárda irányítása alá tartozó, önkéntesekből álló Bászidzs alakulathoz intézett - Szajed Ali Hamenei ajatollah azt mondta, közvetlenül nem kíván beleszólni a tárgyalásokba. Viszont az iráni küldöttség számára olyan határvonalakat határozott meg, amelyeket a genfi találkozón nem léphetnek át.

A vallási vezető ezúttal nem részletezte, hol húzódnak az említett "vörös vonalak", de korábbi iráni nyilatkozatok szerint az urándúsítás jogának megtartásáról, a fordói föld alatti dúsító létesítmény megőrzéséről és az araki nehézvizes reaktor további működtetéséről van szó.

Hamenei úgy vélekedett, hogy Franciaország - amely legutóbb megakadályozta, hogy a tárgyalásokon megállapodás jöjjön létre - "meghajlott az izraeli rezsim akarata előtt". Azt hangoztatta, hogy Izrael "eltűnésre van ítélve", mert "egyetlen erővel kikényszerített jelenség sem lehet tartós".

A Genfben folytatott legutóbbi tárgyalási fordulóban Irán és a Hatok (az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország) között kompromisszum körvonalazódott, miszerint Irán korlátozná atomprogramját, a nemzetközi közösség pedig enyhítené az országot sújtó szankciókat. Akkor még nem sikerült kidolgozni a végső megállapodást, mert Irán ragaszkodott ahhoz, hogy urándúsító képessége megmaradhasson, Franciaország szerint pedig a körvonalazódó alku nem szüntette volna meg annak veszélyét, hogy Teherán végül nukleáris fegyvert fejlesszen ki.

Francois Hollande francia elnök múlt vasárnap izraeli látogatása során is megerősítette, hogy nem járul hozzá a szankciók enyhítéséhez mindaddig, amíg nem biztos, hogy Irán nem próbál atomfegyverhez jutni. Hamenei ajatolláh szerdán azt is mondta, hogy Irán a világ valamennyi nemzetét tiszteli, s az amerikai néppel is baráti kapcsolatokra törekszik. Országok említése nélkül hozzátette, hogy az agresszoroknak viszont Teherán visszavág, mégpedig "úgy, hogy soha nem felejtik el".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.