Teherán szerint megállapodhatnak az atomprogramról

"Abban az esetben lesz megállapodás, ha az megfelel Irán érdekeinek. De ha a másik félnek túlzó követelései lesznek, akkor nem. A világ tudni fogja, hogy az Iszlám Köztársaság kereste a megoldást, egy kompromisszumot, de nem adja fel jogait és nemzete nagyságát" - jelentette ki Mohammad Dzsavad Zarif, iráni külügyminiszter a felek közti utolsó tárgyalási forduló előtt kedden Bécsben.

Az iráni külügyminiszter szerint lehetséges a megállapodás Teherán atomprogramja ügyében hazája és a nagyhatalmak között, ha utóbbiak nem támasztanak "túlzó igényeket".

John Kerry amerikai külügyminiszter arra sürgette Teheránt, bizonyítsa be a világ előtt, hogy vitatott atomprogramja békés célokat szolgál. Kerry azt mondta, "kritikus hét" következik a tárgyalásokon, minthogy a feleknek elvben jövő hétfőig kell megállapodásra jutniuk - írja a Híradó.

A határidő előtti utolsó tárgyalási forduló kezdődik kedden Bécsben

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ül Bécsben Irán meg az ENSZ öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország) és Németország küldöttsége, hogy a megegyezés elérésére kitűzött határidő lejárta előtt, november 24-éig megpróbálják tető alá hozni az iráni atomprogramról szóló végleges megállapodást.

Irán és a hat nagyhatalom minden korábbinál közelebb áll egy olyan megegyezés megkötéséhez, amely korlátozhatja Iránt abban, hogy nukleáris fegyvereket állítson elő. Az AP hírügynökség elemezése szerint azonban továbbra is vannak lényeges nézetkülönbségek, és nem valószínű, hogy a november 24-i határidőre megszületik a megállapodás.

A nemzetközi közösség a megegyezés keretében arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat, hogy nem gyárt nukleáris fegyvert, cserében pedig feloldanák az iráni gazdaságot sújtó büntetőintézkedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.