Tea a királynőnél

Háromnapos látogatásra Nagy-Britanniába érkezett Li Ko-csiang kínai kormányfő. Az 58 éves, angolul jól beszélő politikus 2013-ban lépett hatalomra. Ha a The Times napilapnak hinni lehet, a múlt héten Peking nyomást gyakorolt a Downing Streetre, azt kérve, David Cameron kormányfő "intézze el" a Buckingham-palotánál, hogy II. Erzsébet hívja meg teára a távol-keleti vendéget. A misszió sikerült, így a nagy várakozással kísért gazdasági-politikai tárgyalások megvalósulhatnak.

2011 óta ez az első brit-kínai kormányfői csúcs Londonban. 2012-ben Kína megharagudott a szigetországra, amiért Cameron találkozott a dalai lámával. Li Ko-csiang az út jelentőségének értékelését nem bízta a véletlenre. A hétfői The Times véleményoldalán egész oldalas cikkben foglalja össze az 1,3 milliárd lakosú ország káprázatos eredményeit és a kitűzött ambíciózus célokat, köztük az erre az évre előrejelzett 7,5 százalékos GDP növekedést.

A megbeszélések három célt szolgálnak: kölcsönös előnyökre épülő együttműködés mélyítését, az "igazi kína bemutatását, ezáltal a félreértések és bizalmatlanság eloszlatását", illetve a brit tapasztalatok hasznosítását.


A kínai miniszterelnököt 150 üzletember kísérte Londonba. Az olyan kulcsfontosságú területeken, mint az energetika, közlekedés és a pénzügyi szektor várható megállapodások, befektetési szándéknyilatkozatok értékét előzetesen 18 milliárd fontra becsülték.

A hangulatot azonban némileg beárnyékolta a londoni kínainagykövetnek a tanácskozások előestéjén tett megjegyzése. Mint mondta, a vízumkorlátozások és a Heathrow repülőtér bővítésének késlekedése miatt Peking szemében Németország és Franciaország előnyt élvez a szigetországgal szemben. David Cameron pedig elkerülhetetlenül érinteni fogja az emberi jogok kérdését is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.