Taxiban tudta meg, hogy államfő lesz

Joachim Gauck éppen út közben volt, amikor Angela Merkel felhívta. Fejedelmi borravalóval ünnepelte a hírt, elsőként egy taxisofőrnek adott autogramot.

Tanúja voltam a történelemnek – dicsekedett el a Bild újságírója előtt az a berlini taxisofőr, aki vasárnap nem sokkal azelőtt vette fel Joachim Gauckot a Tegel repülőtéren, hogy az elnöki szék várományosával Angela Merkel kancellár közölte volna, ő a parlamenti pártok új, konszenzusos jelöltje a dicstelenül távozott Christian Wulff helyett.

A nevető második Gauck és Wulff a 2010-es elnökválasztás előtt. Az államfőt a Bundestag választja
Gauck és Wulff: ki lesz az elnök?

Ahogy az orosz származású Vadim Belon mesélte, vasárnap egy „ősz ipse” intette le a taxiját. Gauck a bőröndjével együtt beszállt, megmondta, hova akar menni, de társalogni nem nagyon volt kedve. Amikor egy idő után megcsörrent a mobilja, felvette, túlságosan azonban nem izgathatta fel magát azon, amit hallott, mert csak ennyit válaszolt: – Rendben. Megcsinálom.

A taxira ezután újra csend ereszkedett. Gauck csak néhány perc múltán szólalt meg: – Ön most már a Német Szövetségi Köztársaság elnökének a sofőrje. Változtatnunk kell az útirányon. A kancelláriára megyünk” – mondta. Elmondása szerint Belon számára csak ekkor esett le, hogy voltaképpen minek is volt a fültanúja. Gyorsan kért is egy autogramot a taxiengedélyére, majd készségesen nyilatkozott a Bildnek a jól megérdemelt tizenöt perc hírnévért. Jól járt persze ezen kívül is: Gauck állítólag fejedelmi borravalóval ünnepelte jelöltségét, legalábbis a 23 eurós viteldíjhoz képest.

A leendő elnök, civilben evangélikus lelkész jelöléséhez Wulff múlt heti lemondása nyitott utat. Őt hiába repítette tavalyelőtt az államfői székig egy élénk merkeli hátszél, idő előtt távoznia kellett: nem elég ugyanis, hogy korrupció gyanúja merült fel vele kapcsolatban, úgy gondolta, hogy a szkeptikus hangok elhallgattatásához jó ötlet telefonon megfenyegetni az ügyéről részleteket közlő Bild főszerkesztőjét. Ez ostoba húzás volt, és Wulff körül nagyon gyorsan elfogyott a levegő.

Ami Merkelt mint kereszténydemokrata (CDU) pártelnököt illeti, ő valószínűleg felemás érzésekkel állhatott fel a négypárti tárgyalóasztaltól vasárnap. Bár a 2010-ben még csak a szociáldemokraták (SPD) és a zöldek által támogatott Gauck jelölése jó taktikai lépésnek tűnik, és megágyaz egy jövőbeli CDU-SPD koalíciónak, nyilvánvaló lett, hogy a jelenleg koalíciós partner liberálisok már ugyanígy a 2013-as választásokra készülnek, és a szociáldemokraták kegyeit keresik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.