Távozik vagy menekül Ján Kubis?

A szlovák külügyminiszter távozásának okait találgatja a pozsonyi sajtó. Kubis utódja lehet akár a jelenlegi budapesti nagykövet is.

A csütörtöki szlovák lapok és hírportálok vezető híre a szlovák külügyminiszter távozása. Ján Kubis szerdán jelentette be, hogy rövidesen lemond a szlovák diplomácia vezetéséről, és a jövő év elejétől a ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára lesz. Robert Fico miniszterelnök közölte, hogy nem örül a külügyminiszter távozásának, mert kiváló munkát végzett, viszont Szlovákiának eggyel több, külföldön jelentős tisztséget betöltő diplomatája tevékenykedik majd, ami jóleső érzéssel tölti el.

A szlovák média nem elégszik meg ezekkel a tényszerű bejelentésekkel. Érthetően a távozásának igazi okát igyekszik kideríteni. A pozsonyi Pravda politikai elemzője szerint távozásának, esetleg a menekülésének három oka lehet: az egyik az, hogy esetleg elszámolta magát, amikor úgy gondolta, hogy külügyérként valóban meghatározhatja Szlovákia külpolitikáját. Ebben a törekvésében nemcsak Robert Fico, hanem más koalíciós politikusok is akadályozták.

Megnyilvánulásaik miatt Ján Kubis olykor korrekciós intézményként tevékenykedett, s ebből már elege lehet. Már fél évvel a tisztség elfogadása után menekülni akart, s azóta éber szemmel figyelte, hogy milyen méltó hely üresedhet meg a számára külföldön – mutat rá a szerző.

A másik ok az, hogy ne rontsa tovább a saját imázsát, s olyan európai ugródeszkát találjon, ahonnan még tekintélyesebb posztra juthat, mert Ján Kubis ambíciózus személyiség.

A harmadik motívum pedig a sértődöttség lehet, mert a jelenlegi szlovák külügyér uniós biztos akart lenni, s ezt az óhaját esetleg  Robert Fico nem teljesítette. – Az igazságot leginkább Ján Kubis közölhetné, de nem teszi meg, mert született diplomata – mondja Miroslav Caplovic, Pravda politikai elemzője.

Marián Lesko neves szlovák publicista azt a kérdést teszi fel, hogy vajon csak a tárcavezető személye vagy a szlovák külpolitika irányvonala változik-e. Rámutat arra, hogy Ján Kubis több esetben merőben más hivatalos szlovák álláspontot képviselt, mint a pozsonyi kabinet vagy a koalíciós politikusok. A szlovák külügyér több esetben volt kénytelen külföldön hangsúlyozni, hogy a Szlovák Nemzeti Párt vezetőinek megnyilvánulásai magánvélemények, s nem a kormány hivatalos álláspontját tükrözik.

Emlékezetes az a különös eset is, amikor tavaly Robert Fico moszkvai látogatása során azt fejtegette Vlagyimír Putyinnak, hogy ellenzi a Csehországban és a Lengyelországban létesítendő amerikai rakétapjazsok működéséhez szükséges támaszpontok felépítését, mire Ján Kubis hozzátette, hogy Szlovákia a NATO tagjaként támogatja ezeket a védelmi terveket. - Ez a történet is azt igazolja, hogy Ján Kubis igyekezett megőrizni Szlovákia eddigi nyugatbarát külpolitikai irányvonalát, amely azonban az új külügyér színrelépésével változhat – vélekedett Marián Lesko.

Eduard Kukan, a szlovák diplomácia volt vezetője a hírt kommentálva úgy vélekedett, hogy Ján Kubis minden bizonnyal fellélegzik Genfben, mert a jelenlegi szlovák kormányban nem volt egyszerű munkálkodnia. Utódjául Maros Sefcovicot, Szlovákia jelenlegi uniós nagykövetét ajánlotta a szlovák kormányfőnek, mert őt tartja a jelenlegi legfelkészültebb szlovák diplomatának.

Értesüléseink szerint Robert Fico még nem döntött, mert az említett diplomatán kívül több jelöltje is van. Ezek egyike Juraj Migas, Szlovákia jelenlegi magyarországi nagykövete, aki közvetlen modorával népszerű külföldi kollégái között és megbízható források szerint a kormányfővel is bizalmi kapcsolatban van.

Kettőjükön kívül Jaroslav Chlebo volt külügyi államtitkár – aki a státustörvény szlovákiai érvényesítésével kapcsolatos tárgyalások egyik résztvevője volt – és Pavol Hamzík, az 1998-ig regnáló Meciar-kabinet egyik külügyminisztere is a jelöltek között szerepel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.