Távozik pártja éléről az ír kormányfő

Brian Cowen ír miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy lemond a Fianna Fáil párt vezetéséről, de a március 11-i választásokig a kormány élén marad.

Írországban még nem volt példa arra, hogy a kormányt a Fianna Fáil színeiben irányító miniszterelnök ne legyen egyben a párt vezetője is.

Brian Cowen  ír miniszterelnök dublini sajtóértekezletén bejelenti, hogy lemond a Fianna Fáil párt vezetéséről
Ireland's Prime Minister Brian Cowen (R) announces at a press conference his intention to step down from his role as leader of the political party Fianna Fail in Dublin January 22, 2011. Cowen has resigned as leader of the ruling Fianna Fail party but said on Saturday he would remain as premier until a parliamentary election on March 11. REUTERS/stringer (Ireland - Tags: POLITICS)

Cowen helyzete tarthatatlanná vált a  párt  élén,  miután kudarcot vallott kormányátalakítási kísérlete és ezért kénytelen volt kiírni a választásokat.

A  súlyos megszorító intézkedések miatt rendkívül népszerűtlenné vált  kormány hat miniszter lemondása miatt csütörtökre csaknem összeomlott, Cowen ezért a parlamentben bejelentette:  kezdeményezi Mary McAleese államfőnél a törvényhozás feloszlatását,  március 11-ére pedig kitűzi a választások időpontját.

A parlamentben a jövő héten szavaznak kormány ellen az ellenzék által benyújtott  bizalmatlansági indítványról. Egyelőre nem ismert, hogy mi a hozzáállása a kisebbik koalíciós partnernek, a Zöldeknek, akik csütörtökön - a lemondott miniszterek helyébe lépő újak megerősítésének a megtagadásával - kikényszerítették a választások kiírását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.