Távozik Obama szóvivője

Robert Gibbs az amerikai elnök külső tanácsadójaként dolgozik tovább.

Amerikai lapértesülésekből már korábban kiderült, hogy Barack Obama jelentősen átalakítja kabinetjét elnöki ciklusának második felére, amelynek során komoly konfliktusok várhatók közte és a képviselőházban többségbe került republikánusok között. Kiszivárogtatott információk szerint az elnöki stáb új főnöke William Daley, a Clinton-kormány volt kereskedelmi minisztere lehet. A Washington Post értesülése szerint Gibbs, aki Obama közeli bizalmasa, önálló tanácsadó céget nyithat, amelynek kulcsszerepe lehet a 2012-es demokrata választási kampányban. A CNN úgy tudja, hogy a távozó szóvivő televíziós megszólalásokban és nyilvános beszédekben támogatja majd a Fehér Ház álláspontját. Gibbs 2004-ben csatlakozott a jelenlegi elnök szűkebb csapatához.

A Post szerint a szóvivő helyét eddigi helyettese, Bill Burton, vagy Joe Biden alelnök kommunikációs igazgatója, Jay Carton foglalhatja el. A lap a Fehér Házon belül várható változásokkal kapcsolatban egyebek között úgy értesült: még januárban kilép a Fehér Háztól David Axelrod vezető elnöki tanácsadó, hogy Chicagóban a 2012-es Obama-kampány szervezője legyen. Az elnöki csapat viszont kiegészül David Plouffe-fal, aki korábban kampánymenedzser volt a jelenlegi államfő oldalán.

Joe Biden alelnök kedden bejelentette, hogy 25 évi szoros együttműködés után távozik kabinetje éléről barátja, Ron Klain.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.