Távozik a szlovák külügyminiszter

Távozik posztjáról Szlovákia külügyminisztere, Ján Kubis, mert kinevezik az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának élére. Kubis jövő év elején költözik Genfbe, utódját karrierdiplomaták között keresik.

Távozik tisztségéből Ján Kubis szlovák külügyminiszter - jelentették be szerdán hivatalosan Pozsonyban. Utódjának nevét egyelőre nem közölték. Kubis a jövőben várhatóan Genfben fog dolgozni, ahol az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának a vezetője lesz.

"Az ügyet megbeszéltem Robert Fico kormányfővel, valamint Ivan Gasparovic köztársasági elnökkel, és az ajánlatot ma (szerdán) elfogadtam. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára hivatalosan várhatóan csütörtökön erősít meg új tisztségemben" - mondta újságíróknak a távozó külügyminiszter.

Robert Fico kijelentette, hogy nem örül túlságosan külügyminisztere távozásának, de - mint mondta - "a Szlovák Köztársaság érdekeit a koalíció érdekei fölé kell helyezni". Kubis kinevezése az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának az élére "Szlovákia és a szlovák diplomácia nagy sikere" - vélte a miniszterelnök.

A szlovák diplomácia új irányítójának nevét csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy véglegessé válik, pontosan mikor is távozik Kubis tisztségéből. Erre várhatóan januárban kerül sor.

Fico elmondta, hogy a külügyminiszteri posztot rendkívül fontosnak tartja, s ezért semmiképpen sem fogja szorgalmazni egy "pártjelölt" kinevezését. Megerősítette, hogy Kubis utódját elsősorban a karrierdiplomaták körében keresik.

A távozó szlovák külügyminiszter korábban éveken keresztül dolgozott nemzetközi szervezetekben, nagy tapasztalata van e téren. Diplomáciai karrierjének eddigi csúcsát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet főtitkári tisztsége jelentette.

Kubist a legerősebb kormánypárt, a Smer jelölte a szlovák diplomácia élére. Távozásáról már hosszabb ideje cikkezett a sajtó. A múltban az is felmerült, hogy Kubis az Európa Tanács főtitkára, a NATO főtitkára vagy az Európai Bizottság egyik biztosa lehetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.