Távozik a brit politikai életből az idősebb Miliband

Nagy-Britanniában bombaként robbant a hír, hogy az egykori munkáspárti kormány külügyminisztere, David Miliband feladja parlamenti mandátumát.

Nagy-Britanniában bombaként robbant a hír, hogy a 2010-es konzervatív-liberális demokrata hatalomátvételt megelőző munkáspárti kormány külügyminisztere feladja parlamenti mandátumát. A 47 éves David Miliband az Egyesült Államokba megy, ahol egy befolyásos jótékonysági alapítvány, a humanitárius válságokat kezelő International Rescue Committee vezérigazgatójaként tevékenykedik majd.

David Miliband a 2010. őszi vezetőválasztáson hatalmas meglepetésre alulmaradt a szakszervezetek támogatását élvező öccsével, Eddel szemben. Az ellenzék vezére úgy fogalmazott, hogy a brit közélet „szegényebb” lesz bátyja távozásával. David azzal magyarázta döntését, hogy „személyes tapasztalatait” – a szülők német - zsidó emigránsokként érkeztek Londonba – kívánja a „világ kevésbé szerencsés embereinek érdekében hasznosítani."

Az elhatározáshoz hozzájárult, hogy David Miliband aktív szerepvállalása a munkáspárti vezetésben a rivalizáló testvérek miatt valószínűleg politikai szappanoperába fordult volna. Friss nyilatkozataikban egykori munkatársai - élükön Tony Blair-rel - üdvözölték a karizmatikus idősebb Miliband új karrierjét és fájlalták, hogy nem segíti hozzá pártját a koalíció leváltásához 2015-ben.

A BBC Radio 4-nak adott interjújában Lord Mandelson egykori kereskedelmi miniszter sokak titkos reményét fejezte ki, amikor „a westminsteri goodbye-t” nem nevezte véglegesnek. A brit sajtó, többek között a The Times, nem mulasztotta el hozzátenni, hogy a David Miliband által jelentett veszély elhárultával a Konzervatív Párt számos tagja „dörzsöli a kezét örömében”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.