Távozik a luxuspüspök

Ferenc pápa ma elfogadta a limburgi luxuspüspök lemondását, aki szegények alapítványától lopott pénzből finanszírozta fényűző életmódját.
Készül a mainzi karneválra a püspök gúnyszobra - Reuters
A Vatikán ma bejelentette, hogy elfogadja a média által csak luxuspüspöknek nevezett Franz-Peter Tebartz-van Elst lemondását, aki a vádak szerint több mint 31 millió eurót költött rezidenciája felújítására.

Mikor erre fény derült, Ferenc pápa szabadságolta a püspököt, és utasította az egyházat, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. A pápa határozott fellépése várható volt, hiszen XVI. Benedek utódja hadjáratot indított az egyház köreiben is gyakran tapasztalható fényűzés ellen.

A Vatikán mai közleménye szerint a nyomozás olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek ismeretében a püspök nem láthatja el tovább feladatát, az érintettet pedig felszólították, hogy okuljon a történtekből, és életét inkább az adakozásnak szentelje. A püspök egyházi jövőjéről többet nem mondtak, de nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Tebartz-van Elst új munkakört kap, „ha eljön az idő". A püspöki széket helyettese, Manfred Grothe foglalja el.

Mint lapunk korábban beszámolt róla, Tebartz-van Elstnek, rezidenciája felújítása kapcsán luxusigényei voltak: fürdőkádja 15 ezer euróba került, tárgyalóasztala 25 ezerbe, és még egy magánkápolnát is épített 2,9 millió euróért. Amikor látta, ahogy „elszállnak a költségek", nem állította le az építkezést, inkább kölcsönvett innen-onnan.

Többek között egy 1949-ben, a szegény, sokgyermekes családok megsegítésére létrehozott alapítványtól: azt az akkori püspök hozta létre, arra kérve az egyházmegye összes munkáltatóját, hogy egy munkaórányi összeggel támogassák a szegényeket. Az alapítvány ma már nem működik, de tartalékai még voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.