Távozik a legerősebb ellenzéki párt elnöke

A jelenlegi legerősebb cseh ellenzéki párt, a TOP 09 hétvégi tisztújító kongresszusán a tisztségéről lemondott Karel Schwarzenberg helyett az eddigi első helyettesét, Miroslav Kalousek volt pénzügyminisztert választották elnökké. A leköszönt vezető díszelnök lett, és bejelentette, hogy ha az egészsége engedi, akkor a párt prágai jelöltlistájára szeretne kerülni a két év múlva sorra kerülő alsóházi választásokon.

Székfoglaló beszédében az új elnök sikeres, erős pártot igért a küldötteknek. Leszögezte, hogy folytani kívánja elődjének következetes politikai harcát, főleg a „babisizmus", valamint Milos Zeman megnyilvánulásai ellen.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Forrás: novinky.cz

- Andrej Babis, jelenlegi miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter az ország második leggazdagabb embereként hatalmas médiabirodalmat épített ki. Tulajdonairól akkor sem mondott le, amikor kormánytag lett. Ez a magatartása nemcsak a jó erkölcsbe ütközik, hanem a parlamenti demokráciát is veszélyezteti - hangoztatta az új pártveztő, aki a továbbiakban kifejtette: - Milos Zeman, inkább Vlagyimir Putyin értékrendjét követi, nem pedig az unióét, megfeledkezve hazájának nemzetközi elkötelezettségéről. Újabb megnyilvánulásaival pedig a menekültekkel kapcsolatban a gyűlölködést gerjeszti. Ezért a TOP 09 egyik legfontosabb célja és feladata Csehország uniós elkötelezettségének a megerősítése lesz - szögezte le.

Schwarzenberg nemrég a lemondásával kapcsolatban lapunknak így nyilatkozott: „Egyre jobban érzékelem biológiai órám ketyegését. Néhány éve már átadtam birtokaim és vállalkozásaim kezelését a fiamnak. Most a pártelnöki posztról mondok le ugyanilyen ok miatt, de a közélettől nem vonulok vissza, ameddig az egészségem engedi. A TOP 09 konszolidált párt, nem kevés rátermett személlyel, ezért sem várok semmilyen törést a távozásom miatt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.