Távozásával tiltakozott „az igazi baloldali”

Komoly csapást jelent a kormányzó francia szocialistáknak és a 2017-es államfőválasztáson gondolkodó Francois Hollande elnöknek Christiane Taubira lemondása. Az igazságügy-miniszter a távozásával tiltakozik a terrorellenes törvények ellen, amelyek szerinte „osztályoznák” a francia állampolgárokat.

Egy igazi demokrata tiszteletre méltó tette; egy jó nap Franciaország számára – francia politikusok pártállástól függően elismerően vagy gúnyos kárörömmel reagáltak Christiane Taubira igazságügy-miniszter lemondására. Az erősen balosnak tartott, Francia Guyanáról származó, 63 éves politikus távozásával kívánja kifejezni ellenkezését a Manuel Valls vezette szocialista kormány azon terve ellen, hogy a terrorizmusért elítélt, két ország útlevelével is rendelkező személyeket fosszák meg francia állampolgárságuktól. – Ellenállást néha úgy lehet tanúsítani, hogy az ember távozik. Hogy az utolsó szó az erkölcsé és a jogé legyen – közölte Taubira.

A 2002-es francia elnökválasztáson a radikális baloldal (PRG) színeiben indult volt európai parlamenti képviselő a kezdetektől hevesen tiltakozott, hogy a terrorizmus elleni törvények keretében osztályozzák a franciákat. Az „igaziakra”, akiktől terrorakciókért sem veszik el az állampolgárságot, s a bevándorló hátterű „újakra”, akiket viszont ezzel is megbüntetnének.

A távozó Christiane Taubira. Lehazaárulózták
A távozó Christiane Taubira. Lehazaárulózták
Gonzalo Fuentes / Reuters

– Azon csodálkozom, hogy csak most mondott le – reagált a hírre Alain Juppé volt kormányfő, a jobboldali köztársaságiak egyik vezető politikusa. Taubirával az utolsó „igazi baloldali” távozott a szocialista párt (PS) által irányított és a Valls-féle rendpártisággal jobbra tartó kormányból. A közgazdász-szociológus a PRG támogatásával ringbe szállhat a 2017-es államfőválasztáson. 2002-ben ugyan csak 2,3 százalékot szerzett, de ezzel értékes voksokat vett el a szocialista kormányfőtől, Lionel Jospintől, aki nem jutott be a második körbe. Ez a horrorforgatókönyv megismétlődhet jövőre, ha Francois Hollande­ ismét versenybe száll az Élysée-palotáért. A köztársasági elnök volt élettársa, Valérie Trierweiler lelkesen méltatta Taubirát, akinek nevéhez fűződik az egyneműek házasságának engedélyezése. Nagy köszönetet mondott a miniszter tevékenységéért az első francia meleg házaspár.

A melegházasság 2013. májusi bevezetése óta a francia jobboldal számára a volt igazságügy-miniszter „nemkívánatos személy”. A szélsőjobboldali Nemzeti Front szintén hevesen támadta, és a terrorizmus elleni törvényekkel szembeni fellépése óta folyamatosan hazaárulózták is, illetve azzal vádolták, hogy érzéketlen a 2015-ös párizsi terrortámadások áldozataival szemben.

Utódja a francia jobboldal által is tisztelt jogászprofesszor, Jean-­Jacques Urvoas lett. A bretagne-i parlamenti képviselőt a szocialisták soraiban is rendpártiként könyvelik el, vele aligha lesz probléma az új terrorellenes törvények parlamenti elfogadtatásakor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.