Távolodva Európától

Miközben a kormányfő virágot szórt, államfőtől szokatlan módon kampányol volt pártja mellett Recep Tayyip Erdogan – állítja a török ellenzék. Vasárnap Törökországban parlamentet választanak, de ez valójában népszavazás lesz Erdoganról.

„Ajándékot” kaptak a június 7-i választások előtti héten a törökök az ankarai kormánytól. Több tartományba rohamrendőri és különleges műveleti alakulatokat telepítettek. A villámgyors végrehajtás jelzi: a hatalom attól tart, hogy az eddig rebellis nagyvárosok mellett a kelet-törökországi, kurdok lakta térségben is szükség lehet a rohamrendőrség bevetésére. Ez a terület most különösen fontos, hiszen a főként kurd ügyekre összpontosító középbal Népi Demokratikus Párt (HDP) átlépheti a parlamentbe jutás tízszázalékos küszöbét, ami átalakítaná a törvényhozási viszonyokat, veszélyeztethetné Recep Tayyip Erdogan tervét, hogy az államot személyre szabott elnöki köztársasággá alakítsa.

Első a biztonság. Ahmet Davutoglu miniszterelnök virágot szórva kampányol Isztambulban
Első a biztonság. Ahmet Davutoglu miniszterelnök virágot szórva kampányol Isztambulban
Murad Sezer / Reuters

Az Erdogan alapította Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) nem elég, ha megnyeri a választást – alkotmányozó többséget is kellene kapnia. Az erős kurd párt megakadályozhatja ezt. A többi ellenzéki párt a demokráciadeficit, a gazdasági bajok, a kudarcokat hozó közel-keleti politika miatt támadja az AKP-t. A török líra mélyponton van, a gyárak újra sztrájkolnak, a lakosság elégedetlen a menekültügy kezelése miatt.

Ebben a helyzetben Erdogan kijelölte az ellenséget: az újságírókat, az örményeket és a melegeket. A liberális Cumhuriyet főszerkesztőjét például azért akarja lecsukatni, mert a lap feltett az internetre egy videót, amely bizonyította: a török hírszerzés fegyverzi fel a szíriai iszlamistákat. A társadalom szemében közben gyengül a pániszlám ideológia varázsa, látják, hogy Erdogan neoottomán politikája csődöt mondott Szíriában és Egyiptomban. Már szó sincs arról, hogy az AKP és Erdogan lenne az arabok példaképe. A szír polgárháború miatti menekülttömeg feszültséget kelt a törökök között. Ebben a pillanatban játszotta ki az államfő a zsidó kártyát. A múlt héten azzal tüzelte híveit, hogy vissza kell foglalni a zsidóktól Jeruzsálemet.

A kurdok lakta keleti tartományok a HDP-re fognak szavazni, Közép-Anatólia viszont az AKP biztos bázisa. A közepes városokban több esélye van a jobboldali Nacionalista Néppártnak (MHP). Az Égei-tenger partvidéke és a nagyvárosok adnak több esélyt a balközép Köztársasági Néppártnak (CHP). Külföldi elemzések szerint az AKP fokozatosan veszíti el választóit. Most 41 százalékot jósolnak neki,míg a CHP 27-28-ra számíthat. Javul a nacionalisták ázsiója, 16 százalék felett vannak, míg a HDP közel 11 százalékon áll. A számok arra utalnak, hogy a kurdok kevésbé hiszik már, hogy Erdogan megadja nekik az autonómiát.

Erdogan nagy hatású személyiség, táborát a korrupciós botrányok sem rendítették meg. Sokszor egybevetik kormányzási stílusát Vlagyimir Putyinéval vagy Orbán Viktoréval. Tény, hogy demokráciafelfogásuk, világnézetük, például a homofóbia politikai eszközként alkalmazása, az ellenzék megvetése közel hozza őket egymáshoz.

Háttal Erdogannak

Több rendezvényen is a szónoknak hátat fordítva tüntettek Erdogan államfő ellen török nők. Az elnök szerint politikai fellépésre csak képviselőként lenne joguk.

Válaszul több ezer nő tett fel az internetre fényképet magáról, amint hátat fordít. A városi, képzett török és kurd nők általában az iszlamista politika ellenfelei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.