Tavaly megduplázódott az embercsempészek száma Ausztriában

A duplájánál is több embercsempészt fogtak el Ausztriában az elmúlt évben, mint egy évvel korábban - tájékoztatott Konrad Kogler, az osztrák belügyminisztérium közbiztonságért felelős igazgatója. A főigazgató csütörtökön ismertette az erre vonatkozó, 2015-ös adatokat, amelyekből kitűnt, hogy tavaly mintegy 1100 embercsempészt tartóztattak le az osztrák hatóságok, míg 2014-ben nagyjából ötszázat.
Tavaly 9600 feljelentés érkezett embercsempészet ügyében, ami 85 százalékkal magasabb az előző év adataihoz képest.

Az osztrák rendőrség tavaly mintegy 251 ezer bűnelkövetőt tartóztatott le, akiknek 37 százaléka nem ausztriai állampolgár volt.

2015-ben a menekültek 39 százalékkal több bűncselekményt követtek el, mint egy évvel korábban. Azonban annak fényében, hogy tavaly három és félszer annyi ember érkezett Ausztriába, mint 2014-ben, a számok inkább csökkenő tendenciát mutatnak.

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatallal (Bundeskriminalamt) tájékoztatása szerint a külföldi tettesek száma tavaly emelkedett, ami azonban nem jelenti azt, hogy többnyire menekültek követték volna el a bűneseteket. Az adatok alapján a tettesek között jellemzően turisták vagy külföldről érkező diákok voltak. A legtöbben közülük, több mint 9600-an románok, 9200-an németek és 8600-an szerbek, a külföldi áldozatok pedig főleg szerbek, törökök és németek.

A külföldi elkövetők leggyakrabban loptak, 15 300 ilyen irányú bejelentés érkezett. Testi sértés miatt 10 600, droggal kapcsolatos bűncselekmény ügyében 9300 bejelentést kaptak az osztrák hatóságok. Az előző évi adatokhoz hasonlóan 2015-ben 950 alkalommal nyomoztak külföldiek által elkövetett szexuális jellegű bűneset miatt.

A statisztika szerint Ausztriában tavaly összesen 520 ezer feljelentés érkezett, vagyis 10 ezerrel kevesebb, mint az azt megelőző évben. 2015-ben 15 500, vagyis kilenc százalékkal kevesebb lakásbetörés, azonban tízezer, vagyis 12 százalékkal több kiberbűncselekmény történt, mint egy évvel korábban.

A tárca korábbi közlése szerint mintegy 89 ezren kértek menedékkérelmet tavaly Ausztriában. A januárban meghozott intézkedés szerint naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint az idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba.

A balkáni határzár óta egyre kevesebben érkeznek Ausztriába. A múlt héten nem érkezett senki a stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelőhöz. Várhatóan ezen a héten sem jönnek menekültek, a hatóságok azonban arra számítanak, hogy ha a macedón határ menti táborból, Idomeniből megindulnak az emberek, rövid időn belül ismét ezrek érkezhetnek Spielfeldhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.