Tavadrosz az új kopt pápa

Az egyházfő nevét egy bekötözött szemű fiú húzta ki az urnából.

Vasárnap új, sorrendben a 118. egyházfőjüket választották meg maguknak az egyiptomi koptok. Tavadrosz volt püspök – új címe szerint II. Tavadrosz, Alexandria pápája és egész Afrika pátriárkája Szent Márk apostol egyházában – egyik kollégájával, Rafaellel, és egy szerzetessel, Rafael Ava Minával volt versenyben a 11 milliós közösség legfőbb vallási méltóságának a tisztéért. Ez a legnagyobb lélekszámú keresztény kisebbség a Közel-Keleten.

Az új kopt egyházfő
A poster of the newly-selected 118th pope of Egypt's Coptic Orthodox Church, Bishop Tawadros, is displayed as caretaker of the Coptic Church, interim Pope Bakhomious announces the name of the new pope, in Cairo November 4, 2012. Egypt's Coptic Orthodox church chose a new pope, Tawadros II, in a sumptuous service on Sunday and Christians hope he will lead them through an Islamist-dominated landscape and protect what is the Middle East's biggest Christian community. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS RELIGION)

A pápaválasztás a koptoknál figyelemreméltóan demokratikus: a jelöltekről még októberben döntött a egy 2400 tagú, vallási és világi elöljárókból álló tanács. A három nevet ezután egy-egy-papírszeletre írva kristálykelyhekbe zárták, lepecsételték, és a kairói Szent Márk-katedrális oltárán helyezték el. Hogy Tavadrosz lett az új kopt egyházfő, azt egy kisfiú döntötte el, aki bekötözött szemmel választott az urnák közül. (A pápaválasztó címre eredetileg 250, öt és nyolc év közötti kisfiú jelentkezett.) Így lesz Isten kezében a dolog – mondják a koptok.

A 60 éves, Nagy-Britanniában tanult Tavadroszra kemény munka vár, a koptok ugyanis Egyiptomban nem ritkán negatív diszkriminációnak és üldöztetésnek  vannak kitéve. Ez így volt a tavaly leléptetett elnök, Hoszni Mubarak alatt is, és a helyzetüknek aligha kedvez, hogy az arab tavasz nyomán az iszlamisták kerültek hatalomra. Tavaly októberben 25 ember meghalt, amikor feldühödött koptok vonultak az utcákra tiltakozni egy templom felgyújtása ellen, és összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel. Az ilyen villongások ellenére kopt körökben sokan úgy vélik, hogy jó, ha Tavadrosz egy kicsit visszafogja magát elődje, III. Senuda megalkuvást nem ismerő stílusához képest, hiszen az új kormányban van kopt miniszter, és több kopt képviselő van a parlamentben, mint amennyi a tavaly megbukott rezsim idején volt.

A vezető egyiptomi kormányerő, a Szabadság és Igazság Párt gratulált Tavadrosznak, aki  III. Senuda márciusi halála óta tanácsadó volt az ideiglenes egyházfő, Pakhomiosz mellett. Pakhomiosz egy tegnapi interjúban leszögezte, a koptok nem fogják hagyni, hogy az új egyiptomi alkotmány az államra bízza az egyház pénzügyeinek a felügyeletét, és fájlalta a közéletből való kirekesztettséget is, vagyis hogy például a modern Egyiptom történetében kopt nem lehetett még egyetemi rektor sem.

Senuda négy évtizeden állt közössége élén. Uralkodása alatt a kopt egyház a hagyományos bázist jelentő Egyiptom határain kívül is hatékonyan terjeszkedett, de a Szadat-, majd a Mubarak-rezsimmel folyamatosak voltak az összetűzések az iszám törvénykezés, a saría szerepének megítélése vagy éppen az egyiptomi-izraeli viszony alakulása miatt. (Senudának állítása szerint „arab szempontból” nem tetszett az egyiptomi-izraeli béke, mondván, azzal Kairó kihátrált a palesztin ügy mögül, és kiátkozással fenyegette azokat a koptokat, akik elmennek Jeruzsálembe.) Hogy Tavadrosz mit mond a saríáról a november 18-án tartandó hivatalos beiktatási ceremónián, azt mindenki hegyezett fülekkel fogja hallgatni Kairóban, nagy belső reformokra azonban senki nem számít. A kopt az egyik legkonzervatívabb keresztény egyház a világon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.