Tátongó űr a német jobboldalon

A CDU/CSU évtizedeken keresztül kínosan ügyelt rá, hogy a pártszövetségtől jobbra nehogy megjelenhessen egy (szélső)jobboldali mozgalom. Most viszont sok a kiábrándult szavazó: egy felmérés szerint a németek 20 százaléka szavazna egy „valódi” konzervatív pártra.

Jókora üres hely tátong a német politikában a kereszténydemokrata pártoktól jobbra - állította a Bild am Sonntagban Klaus-Peter Schöppner közvéleménykutató.

Eszerint a középre nyitásnak is megvannak a veszélyei: a CDU/CSU évtizedeken keresztül kínosan ügyelt rá, hogy tőlük jobbra nehogy megjelenhessen egy (szélső)jobbodali mozgalom. A neonáci NPD ugyan létezik, de támogatottsága országos szinten marginális.

Az Enmid közvéleménykutató intézet vezetője most sem nem rájuk, hanem egy "valódi konzervatív" pártra gondolt, ami szerinte hiányzik a német politikai palettáról. Pedig igény lenne rá: egy valódi, keresztény-konzervatív értékekkel bíró pártra akár a választók 20 százaléka is adná a voksát. A CDU/CSU ugyanis az utóbbi hónapokban olyan sok választót vesztett, hogy támogatottsága legutóbb alig haladta meg a 30 százalékot. A kiábrándult szavazók egyelőre kivárnak, és a bizonytalanok táborát szaporítják. Ha egy karizmatikus politikus most új pártot alakítani - mint Merkel korábbi riválisai, az év elején visszavonult hesseni kormányfő, Roland Koch vagy a pénzügyekben jártas Friedrich Merz - akkor akár meglepő sikert arathatnának.

Hasonló aggályokat fogalmaz meg a CDU ifjúsági szervezete, a Fiatal Unió (JU) egyik vezetője, Sven Volmering is: szerinte a párt elhanyagolja a konzervatív értékeket, Azok például, akik hisznek a kötelező katonai szolgálatban, az atomenergia hasznosításában vagy az élet tiszteletében, nagy bajban vannak, ha pártot kell választaniuk.

A CDU pártvezetése viszont nem gondolja, hogy bajban lenne. Sőt, a jobbra nyitásra végképp nincs szükség. Épp ellenkezőleg: a potenciális szavazókat inkább még a középtől balra elhelyezkedő rétegekben keresnék (különösen azokat szeretnék megnyerni, akik a környezetvédelelemre kényesek). A CDU -tól jobbra létesítendő párt ürügyén egyelőre senki sem tart a szélsőjobboldal megerősödésétől.

A CDU pártvezetése nem gondolja, hogy bajban lenne.
Angela Merkel (C) German Chancellor and leader of Germany's conservative Christian Democratic Union party CDU receives applause from delegates as she stands in between the Federal State Prime Ministers of Hesse, Roland Koch, Lower-Saxony's Christian Wulf and Hamburg's city state Lord Mayor Ole von Beust (front row L-R) at the end of the CDU party congress in Hanover December 4, 2007. REUTERS/Kai Pfaffenbach(GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.