Tartós kitelepítés Fukushima körül

Elkezdik megszervezni a sérült atomerőmű környezetéből kitelepített tízezrek életét. A hatóságok nem sok esélyt látnak rá, hogy belátható időn belül hazatérhetnek.

Tartós kitelepítésre kell készülniük a fukushimai erőmű környezetében lakóknak - közölték a japán hatóságok, miután radioaktív szennyeződést találtak az erőmű körül a talajvízben is. Most először találtak szennyeződést a talajvízben az erőmű 1-es reaktora alatt, amelyből továbbra is szivárog a radiokatív víz – jelentette a BBC.

Jelenleg több tízezer kitelepített él átmeneti szállásokon. Az erőmű 20 kilométeres körzetéből több mint 70 ezer embert telepítettek ki. A követekező, 10 kilométeres körzetben élő 136 ezer embernek egyelőre azt tanácsolják: maradjanak lakásaikban, házaikban.

Jukio Edano kormányszővivő közölte: a kitelepítés tartós lesz, ezért el kell kezdeni megszervezni a gyerekek oktatását és megoldani azoknak a problémáját, akik az evakuálás miatt nem tudnak bejárni munkahelyükre.

A talajvízben, 15 méter mélyenb talált szennyeződés egyelőre nem jelent veszélyt, de később hatással lehet az ivóvízre. A kormány továbbra is állítja: a víz és az élelmiszerek szennyeződése sehol sem éri el az egészségre ártalmas határt.

Mindeközben hatalmas kampány indult a földrengés és a cunami során eltűnt emberek felkutatására. A katasztrófának hivatalosan 11500 halálos áldozata van, ám még minbdig 16500 főt tartanak nyilván eltűntként.

Több mint száz japán és amerikai katonai repülőgép és 65 hajó indul ma az eltűntek maradványainak keresésére. A kutatásban 24 ezeren vesznek részt, és olyan partszakaszokon fognak kutatni, amelyek a szökőár során víz alá kerültek. E területek nagy része a rengeteg törmelék miatt szárazföldön még mindig nem megközelíthető.

Mentőcsónakkal keresik a cunamiban eltűnteket Miyagi prefektúrában
Rescue workers sail in their boat past stranded ships in Kesennuma, Miyagi Prefecture, after the area was devastated by a magnitude 9.0 earthquake and tsunami March 31, 2011. REUTERS/Damir Sagolj (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.