Tart koalíciós partnere népszerűségétől a cseh miniszterelnök

Kockázatot jelent a cseh kormánykoalíció számára, hogy a kisebbik koalíciós párt vezetője, Andrej Babis kezében túl nagy politikai, gazdasági és médiahatalom összpontosul - vélte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, a legnagyobb kormányerő, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke egy szombati lapinterjúban.

Bár a Babis vezette ANO (Igen) mozgalom továbbra is inkább vállalkozói, mint politikai tényező, a mai cseh parlamentben nincs a mozgalmon kívül más olyan releváns erő, amellyel a szociáldemokraták közösen kormányozni tudnának - jelentette ki Sobotka a Právo című cseh baloldali napilapban közölt interjúban.

Ugyanakkor a CSSD és az ANO együttműködésének vannak bizonyos kockázatai is. Ezt a kockázatot Andrej Babis és az ANO kezében összpontosuló politikai, sajtó- és gazdasági hatalom jelenti - mutatott rá a kormányfő-pártelnök. Mindenesetre ébernek kell lennünk - szögezte le.

A multimilliárdos Andrej Babis - az általa alapított ANO mozgalom elnöke - jelenleg a kormány első elnökhelyettese és pénzügyminisztere. Ő a tulajdonosa az Agrofert agrár- és vegyipari holdingnak, amely Csehország egyik legerősebb gazdasági csoportja. Ugyanakkor Babis tulajdonában van egyebek között a két legbefolyásosabb cseh országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny.

Az ellenzék kitartóan azt állítja, hogy Babis politikai és gazdasági szerepvállalása nem egyeztethető össze, és a csehországi demokráciára nézve káros. Babis a bírálatokat elutasítja. Azt állítja, hogy ő nem politikus, s csak azért lépett be a nagypolitikába, mert a hagyományos pártok csődöt mondtak.

Felmérések szerint a cseh politikai pártok és mozgalmak támogatottságának listáját már hónapok óta az ANO vezeti mintegy 30 százalékkal. A második helyen álló szociáldemokraták támogatottsága 23-24 százalék körül, míg a harmadik helyen lévő kommunistáké 14-15 százalék körül mozog.

A politikusok népszerűségi listáját Babis vezeti Sobotka előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.