Tarolna a választásokon egy Sarrazin-párt

A német pártok rangsorában a harmadik helye kerülne, ha önálló pártot alapítana a muzulmán bevándorlók bírálatával országosan ismertté vált bankár, Thilo Sarrazin.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint, amelyet hétfőn ismertetett a Die Welt című lap, a németek csaknem egyötöde támogatná az új politikai erőt. A megkérdezettek 18 százaléka válaszolt úgy, hogy valószínűleg egy Sarrazin-pártra adná a voksát a következő választáson. Ezek az emberek úgy vélik, hogy Sarrazin végre kimondja azt, amit sokan gondolnak - kommentálta a felmérés eredményét Klaus-Peter Schöppner, az Emnid főnöke.

Különösen magas a bankár gondolatainak, elképzeléseinek támogatottsága a reformkommunista Baloldal pártjának hívei körében: 29 százalék elképzelhetőnek tartja, hogy átálljon egy új párthoz, amennyiben Sarrazin csakugyan alapítana ilyent. Az uniópártok (CDU/CSU) híveinek körében 17 százalék csatlakozna egy Sarrazin-féle mozgalomhoz. A ZDF televízió Politbarometer felmérése szerint a hagyományos pártok támogatottsága augusztus végén a következő volt: CDU/CSU 33%, SPD 31%, Zöldek 16%, Baloldal 10%, FDP 5%.

A Bundesbank elnökségének 65 éves tagja a közelmúltban tett nyilatkozataival, illetve augusztus végén megjelent könyvében bírálta a muzulmán bevándorlókat, azt állítva, hogy kulturális-vallási beállítottságuk alapján nem hajlandók beilleszkedni a német társadalomba. Népes családjaik révén jelentős összegbe kerülnek az államnak, amit távolról sem ellensúlyoz a gazdasági tevékenységükkel, munkájukkal hajtott haszon. Értelmi képességeik elmaradnak a németekéi mögött, szaporodási rátájuk viszont magasabb, ami Németország elbutulását vetíti előre.

A politikai pártok felháborodással reagáltak Sarrazin kijelentéseire. A szociáldemokrata párt (SPD) augusztus végén fegyelmi eljárást indított ellene azzal a céllal, hogy kizárja soraiból. A közvélemény tekintélyes része azonban támogatja a rendhagyó nézeteket. A pártközpontokba érkező levelek és e-mailek 90 százaléka egyetért Sarrazin diagnózisával és javaslataival.

A bankár a hétvégén közölte: haláláig tagja akar maradni az SPD-nek. Új pártot már csak azért sem akar alapítani, mert egy ilyen tömörüléshez túlnyomórészt az örök elégedetlenkedők, zsörtölődők és nehéz emberek csatlakoznának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.