Tárgyalóasztalhoz ülnek a hongkongi tüntetők

Fordulóponthoz érkezett pénteken a napok óta tartó hongkongi demonstrációsorozat, miután a kormányzó lemondását követelő diáktüntetők beleegyeztek a tárgyalásba.
Órákon belül kiderül, hogy mit sikerült elérnie a napok óta tüntető több ezres hongkongi tömegnek, ugyanis a valós választójogért szervezett demonstráció vezetői hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek a Kínai Népköztársaság különleges státuszú régiójának kormányzójával. Az eredetei tervük azonban nem ez volt, de úgy tűnik, Leung Csun-jing kitartóbb, mint azt gondolták.
Kevesebben vannak, de a feszültség így is tapintható
A tüntetők kevesebben vannak, de a feszültség így is tapintható
Carlos Barria / Reuters

A tüntetők napok óta követelik a pekingi bábnak tartott politikus lemondását. Az ultimátum szerint csütörtök estig kellett volna távoznia posztjáról, különben a több hongkongi városrészt is megbénító tüntetők elfoglalták volna a kormányépületeket. A kínai vezetés támogatását élvező kormányzó azonban kezdettől fogva elutasította ezt az opciót, péntek reggel pedig még mindig nem távozott posztjáról.

„Nem mondok le, mert folytatnom kell a munkámat, és elő kell készítenem a választásokat" – mondta tegnap Leung. Állhatatosságát látva a tüntetők ma reggel elfogadták, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a kormányzóval, bár továbbra is a lemondását követelik.

BBC helyszíni jelentése szerint bár jelentősen megcsappant a diákokból és az Occupy Central (Foglald el a központot!) mozgalom tagjaiból álló demokráciapárti tüntetők száma, továbbra is érezhető a feszültség. A hivatalok ma zárva tartanak, és a tüntetők haragjától tartó kormány utasította az embereket, hogy inkább otthonról dolgozzanak.

A bizonyos szintű autonómiát élvező Hongkongban hetek óta tartanak a kormányellenes megmozdulások, ám az utóbbi öt napban éleződött ki igazán a helyzet. Vasárnap könnygázzal és gumibottal oszlatták a békés tüntetőket, akik azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a kínai vezetés által hozott választási reform értelmében ugyan 2017-ben már maguk választhatják meg kormányzójukat, de a jelöltek előzetesen megszűrik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.