Tárgyalásról egyeztek meg Hongkongban

A diákok képviselői és a kormányhivatalnokok közti tárgyalások első fordulója vasárnap este ért véget, hétfőn pedig mindkét fél megegyezett abban, hogy hivatalos tárgyalásokba kezdenek.
A hongkongi tüntetők képviselői beleegyeztek a kormánnyal való hivatalos tárgyalásokba – jelentette a BBC. Az időpontot ugyan még nem tűzték ki, de a diákok már előre tisztázták, hogy lemondják azokat, ha a még utcán lévő tüntetőket a rendőrség erőszakkal elmozdítja.

A tüntetés második hetébe léptével a demonstrálók száma apadni kezdett kedd délelőtt. A brit portál elemzője szerint ugyan tízezrekről néhány százra esett vissza a tüntetők száma, de a civil engedetlenségi megmozdulás a legsikeresebbnek mondható a város történelmében. A rendőrség szerint eddig több mint 40 embert tartóztattak le.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden szavazásra jogosult polgár szavazhat, de csak abból a 2-3 jelöltből választhatnak majd, akiknek a személyéről a kínai törvényhozás augusztusi döntése értelmében egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket képviselő bizottság dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.