Megegyeztek a párbeszédről Venezuelában

Hamarosan véget érhetnek a közel két hónapja tartó országos szintű tüntetések, miután ma megegyeztek az ellenzék és a kormány képviselői a párbeszéd feltételeiről. Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint azonban egyelőre nem lehet tárgyalásról beszélni.
Jorge Arreaza venezuelai alelnök ma bejelentette, hogy megegyeztek a több ellenzéki pártból és csoportból álló koalícióval: „nyilvános" párbeszédet kezdenek, hogy véget vessenek a hetek óta tartó zavargásoknak, amelyek hivatalos adatok szerint 39 ember életét követelték.

Nem ez az első alkalom, hogy felmerül a tárgyalás lehetősége, ám a felek korábban nem tudtak közös nevezőre jutni a feltételeket illetően. Az ellenzék egyik fontos kikötése, most úgy tűnik, hogy teljesül: a találkozókat élőben követheti a nyilvánosság a televízióban és a rádióban. A többi követelésről azonban nem tudni, hogy elfogadja-e a kormány, így egyelőre nagyon bizonytalan, hogy mi lesz a végkimenetel.

A keddi előzetes tárgyalásokon az ellenzéki pártokat tömörítő MUD és a kormány képviselői bejelentették, hogy a tárgyalásokon a Vatikán és a Dél-Amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) delegáltjai fogják a mediátori szerepet betölteni. Az egyházra a MUD szerint azért van szükség, hogy segítsen a feleknek végigmenni „ezen a nehéz úton"'. Rajtuk kívül még nagy valószínűséggel Brazília, Kolumbia és Equador külügyminiszterei is jelen lesznek a találkozókon.

Nicolás Maduro elnök bejelentése szerint a tárgyalások már holnap megkezdődnek.

Az ellenzékkel való egyeztetést követően Nicolás Maduro köszöntötte híveit is
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

„Egyenesen, őszintén, és a kellő tiszteletet megadva beszéltünk egymással. Voltak feszültséggel teli pillanatok, de megegyeztünk abban, hogy több alkalommal is találkozni fogunk" – idézi a BBC a legendás vezető, Hugo Chávez utódjának szavait.

„Ez azonban nem tárgyalás, és nem is alku. Ez egy vitasorozat lesz, párbeszéd. Ez nagy különbség. Nem próbáljuk megtéríteni vagy meggyőzni őket a bolívari szocializmust illetően, és mi sem fogunk miattuk áttérni a kapitalizmusra" – tette hozzá Maduro.

A MUD egyik tagja, a Nép Akarata párt vezetője, Leopoldo López – aki február közepe óta őrizetben van, amiért a vádak szerint erőszakot szított –, szkepticizmusnak adott hangot. Nézeteit felesége posztolta Twitteren.

„Nagyon hiszek a párbeszédben, de csak akkor, ha mindkét fél egyenlő, és egyikük sem kényszerül térdre ereszkedni" – üzente López, aki hozzátette, hogy „az elmúlt 15 évben láthattuk, hogy a diktatúra miként vesz részt a párbeszédben". Pártja kijelentette, hogy csak akkor hajlandó részt venni a találkozókon, ha az ellenzék és a tüntetők szemében hőssé vált férfit szabadon engedik.

A tüntetések február elején kezdődtek Venezuela nyugati részén, majd hamar az egész országban ezrek vonultak utcára. A tüntetők egy része ugyan kormányváltást akar, de többségük a magas bűnözési ráta, az egekbe szökő infláció, és az alapvető élelmiszerek hiánya miatt vonult utcára. Velük párhuzamosan ezrek tüntettek és tüntetnek a kormány mellett, hiszen Hugo Chávez örökségének számos támogatója van a latin-amerikai országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.