Tárgyal a kormány a túszejtő muzulmánokkal

A Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) fegyveresei száz túszt tartanak fogva. Tűzszünetet kötöttek a kormánnyal, de a felkelők tüzet nyitottak.

A Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) fegyveresei száz túszt tartanak fogva, írja a BBC. Jejomar Binay fülöp-szigeteki alelnök tárgyalni fog a muzulmán felkelőkkel, hogy véget vessen az öt napja tartó halálos összecsapásoknak a déli Zamboanga városban.

A harcok annak ellenére folytatódtak, hogy pénteken a kormány és a fegyveresek tűzszünetet kötöttek. Binay beszélt az MNLF vezetőjével, Nur Misuarival, aki semmilyen feltételt nem szabott. Hétfő óta állítólag huszonketten haltak meg az összecsapásokban, habár a hadsereg szóvivője 52 halottat említett, köztük négy civilt.

A zavargások kezdete óta 15 ezer lakosnak kellett elhagyni az otthonát. Korábban Benigno Aquino elnök – aki pénteken a városba látogatott – figyelmeztette a felkelőket, hogy ne bántsák a civileket, különben a túlerőben lévő hadsereg nem fog tétovázni.

Voltaire Gazmin védelmi miniszter közölte, a felkelők péntek éjfélkor megszegték a tűzszünetet. A megállapodás szerint a kormány nem vet be erőt, csak akkor, ha az MNLF tüzet nyit.

Körülbelül ezer katona és rendőr próbálja kiűzni a felkelőket, akik egy független államért küzdenek. A lázadók állítólag több házat is felgyújtottak a városban, az iskolák és az üzletek bezártak.

A szervezetet Nur Misuari alapította 1971-ben, 1996-ban békemegállapodást kötöttek a fülöp-szigeteki vezetéssel. A kormány már hosszabb ideje tárgyal békekötésről egy másik felkelőcsoporttal, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, ami nem tetszik az MNLF-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.